Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Το γάντι ρίχνει» στην Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World), σχετικά με τις αυξήσεις στις χρεώσεις αεροδρομίου.

Η IATA ζητά από τα αεροδρόμια να ανακαλέσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις στα τέλη εναέριας κυκλοφορίας που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι «τόνοι ανέβηκαν» στην τελευταία έκκληση της Ένωσης, σε Δανία και Ισλανδία όπου ο Peter Cerda, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τις επικείμενες αυξήσεις σε επιστολή στις αρχές αεροναυτιλίας της Δανίας και της Ισλανδίας (ANSP), «αρπαγή μετρητών από δύο μονοπωλιακούς προμηθευτές χωρίς καμία δικαιολογία».

Το ACI World από την πλευρά του απαντά και κάνει λόγο για «επίθεση σε εταίρους του κλάδου δεν αντικατοπτρίζει το πνεύμα συνεργασίας που χρειάζεται η βιομηχανία για τον κοινό στόχο της παροχής ασφαλών, αξιόπιστων και αποτελεσματικών αεροπορικών μεταφορών».

Συγκεκριμένα ο Luis Felipe de Oliveira, Γενικός Διευθυντής του ACI World, υπογραμμίζει ότι «οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια είναι επίσης επιχειρήσεις και επηρεάζονται από τις αυξήσεις κόστους στον κλάδο εκτός του ελέγχου τους.

Είναι μια πραγματικότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε, υψηλό κόστος ενέργειας, πληθωρισμός και ελλείψεις προσωπικού.

Τα αεροδρόμια είχαν πτώση 49% στα αεροπορικά έσοδα κατά την περίοδο 2020-2021 και το κόστος έχει αυξηθεί ενώ τα έσοδα δεν συμβαδίζουν.

Με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την παγκόσμια επιβατική κίνηση να αναμένει απώλεια 33,1% το 2022, η οικονομική πίεση που νιώθουν τα αεροδρόμια δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αεροδρόμια είναι επιχειρήσεις έντασης υποδομών που σημαίνει ότι έχουν αναπόφευκτο υψηλό πάγιο κόστος.

Επιπλέον, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον για την κάλυψη της ζήτησης και τη μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι αεροπορικές εταιρείες μπόρεσαν να αυξήσουν τα τιμολόγια τους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κάτι διαφορετικό από τα αεροδρόμια που πρέπει να ακολουθούν ρυθμιστικά πλαίσια.

Η αεροπορία είναι ένα οικοσύστημα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα οφέλη για τους επιβάτες και τις κοινότητες. Και για αυτό όλα τα μέρη του οικοσυστήματος πρέπει να είναι υγιή».