Τέσσερα διευθυντικά στελέχη από μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν στείλει επιστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας ένα κοινό πρόγραμμα τεστ Covid-19, ώστε να συνεχιστούν τα ταξίδια.

Η επιστολή υπογράφηκε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες, όπως την International Airlines Group (η οποία κατέχει την British Airways και την Iberia), τη Lufthansa, την United Airlines και την American Airlines.

“Σας γράφουμε επειγόντως για να ζητήσετε ως ηγέτες, την ασφαλή και ταχεία αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αναφέρει η επιστολή.

Σας παροτρύνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε ένα κοινό πρόγραμμα δοκιμών ΗΠΑ-ΕΕ Covid-19.

Για τη βελτίωση της ασφάλειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε κρίσιμες διατλαντικές αεροπορικές υπηρεσίες επιβατών”.

Η επιστολή, η οποία υπογράφηκε από τέσσερις Διευθύνοντες Συμβούλους, απευθύνθηκε στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence και στην Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του Covid-19, καθώς σταμάτησαν τα διεθνή ταξίδια. Πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας.

Τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας έχουν βυθιστεί εν μέσω της κρίσης, με πολλούς να υποφέρουν με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε απώλειες εσόδων.

Η εξαιρετικά προσοδοφόρα διατλαντική διαδρομή έχει σταματήσει με τα σύνορα κλειστά μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

“Δεδομένης της αναμφισβήτητης σημασίας των διατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών για την παγκόσμια οικονομία καθώς και για την οικονομική ανάκαμψη των επιχειρήσεων μας, πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να βρούμε έναν τρόπο να ανοίξουμε ξανά τις αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης”, έγραψαν οι τέσσερις CEOs .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να ανοίγει εξωτερικά σύνορα τον Ιούλιο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον κατάλογο των εγκεκριμένων χωρών που μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ.