Η ιαπωνική All Nippon Airways (ANA) προέτρεψε τη διοίκηση του πρωθυπουργού Fumio Kishida να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους ξένους τουρίστες στην Ιαπωνία.

Καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 στην Ιαπωνία συνεχίζει να μειώνεται, η ANA επιδιώκει επίσης να αναζωογονήσει τις εγχώριες ταξιδιωτικές επιδοτήσεις για να βοηθήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία.

H ANA αναφέρει ότι οι διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των περιορισμών μετανάστευσης για αλλοδαπούς που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Nikkei Asia, περισσότεροι από 370.000 αλλοδαποί που έχουν εγκριθεί για βίζα διαμονής δεν μπορούν ακόμη να εισέλθουν στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με αυτούς, αυτό οφείλεται στους συνοριακούς ελέγχους που ισχύουν επί του παρόντος για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, η ANA αναφέρει ότι το ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης από τον COVID-19 έχει πέσει κατακόρυφα σε λιγότερους από 200 αυτόν τον μήνα, από το ανώτατο όριο άνω των 20.000 τον Αύγουστο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της All Nippon Airways, Shinya Katanozaka, ισχυρίστηκε ότι λόγω του COVID-19 και των περιορισμών, η ANA έχει υποστεί επτά συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών, λέγοντας: «Όταν είμαστε σε θέση να βγάλουμε χρήματα, θα πρέπει να μας επιτραπεί, καθώς θα μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα στο μέλλον».

Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην Ιαπωνία άρχισε να αυξάνεται τον Δεκέμβριο, η ιαπωνική κυβέρνηση απέσυρε τις επιδοτήσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Βοηθήθηκαν ξενοδοχεία, ενώ χορήγησε κεφάλαια στην ANA και στην ανταγωνιστική Japan Airlines για να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επιβατών σε πτήσεις εσωτερικού.

Ο Κατανοζάκα είπε ότι εάν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή για τη βοήθεια, οι επιδοτήσεις μπορεί κάλλιστα να αποκατασταθούν ήδη από τον επόμενο μήνα και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί βίζας για τους ξένους τουρίστες.

Μετά από καταγγελίες από ιαπωνικές εταιρείες, η κυβέρνηση μείωσε την απαγόρευση για τους πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες ταξιδιώτες, αλλά απέκλεισε τους παραθεριστές.

Επιλέξιμες είναι οι βραχυπρόθεσμες επαγγελματικές βίζες κάτω των τριών μηνών και οι μακροπρόθεσμοι επισκέπτες, όπως φοιτητές που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για να λάβουν μέρος σε προγράμματα τεχνικής πρακτικής άσκησης.

Τα ταξίδια στην Ιαπωνία για τουρισμό ή για τους περισσότερους άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους εξακολουθούν να απαγορεύονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι αυτής της αλλαγής σύντομα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται αργά προς το άνοιγμα των συνόρων για την επανέναρξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων πριν από τον COVID-19. Μια στρατηγική που διερευνούν είναι να δοκιμάσουν πακέτα περιηγήσεων πριν από το τέλος του έτους, αφού καθορίσουν τον τρόπο παρακολούθησης και περιορισμού της κίνησης των επισκεπτών.

Παρόλο που ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 συνεχίζει να μειώνεται, η Ιαπωνία σκοπεύει να ενισχύσει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων για ασθενείς με COVID-19. Φοβούμενη άλλη επιδημία τον χειμώνα, η Ιαπωνία ελπίζει να έχει 35.000 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 30% στον αριθμό των διαθέσιμων κλινών από την επανεμφάνιση του ιού το περασμένο καλοκαίρι. Σε περίπτωση άλλου κύματος, η Ιαπωνία σχεδιάζει να κάνει εμβολιασμούς για παιδιά κάτω των 12 ετών και δωρεάν τεστ COVID-19.

Η ιαπωνική κυβέρνηση παρακολουθεί επίσης στενά την ανάπτυξη θεραπευτικών χαπιών COVID-19 της Merck & Co. Πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη κατά της μόλυνσης και έχει ήδη παραγγείλει 1,6 εκατομμύρια χάπια.

Παρά τις εκκλήσεις του ANA προς την ιαπωνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική, παρόλο που το 74,8 τοις εκατό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.