“Αιμοδότες” του ελληνικού τουρισμού αποδεικνύονται οι Αμερικανοί τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για το 2025, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πηγές ταξιδιωτών για τη χώρα μας.

Τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της πολυπληθούς και με στρατηγική σημασία για τον ελληνικό τουρισμό αγορά, αναμένεται να αναδείξει το Greek Luxury Tourism Workshop που διοργανώνει η Tourism Media & Events στο Σικάγο στις 21 Νοεμβρίου 2024.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε Τουριστικές Επιχειρήσεις και Δημόσιους Φορείς που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τις υπηρεσίες και προϊόντα τους γύρω από τον γενικό και εναλλακτικό τουρισμό, τον τουρισμό πολυτελείας και την ελληνική γαστρονομία.

Για την επιτυχία τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους τα έμπειρα στελέχη της διοργανώτριας εταιρείας Tourism Media & Events και οι συνεργαζόμενες ανά χώρα τοπικές PR εταιρείες, που διασφαλίζουν τη συμμετοχή των σημαντικότερων επαγγελματιών της εκάστοτε τοπικής αγοράς.

Οι Αμερικανοί τουρίστες παραμένουν και φέτος ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας κυρίως όσον αφορά στις εισπράξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 87,8% καταγράφοντας το αμείωτο ενδιαφέρον των Αμερικανών για διακοπές στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 62,1% σε 267,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αντίστοιχα οι εισπράξεις από την αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 35,7% και διαμορφώθηκαν στα 204,6 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ της αγοράς των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ σχετικά με «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού» για το φετινό καλοκαίρι, η αγορά των ΗΠΑ, είναι η πλέον ελπιδόφορος για την Ελλάδα, καθώς, η χώρα μας, καταλαμβάνει την 12η θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών με 9%.

  • Αναφορικά με τη διάρκεια του ταξιδιού, ενδεικτικά 1 στους 3 Αμερικανούς ή 34% προτιμά ταξίδι με διάρκεια άνω των 7 ημερών.
  • Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στο παραδοσιακό μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα». Το 32% των Αμερικανών επιλέγει παραλία, ταξίδι στη φύση προτιμά το 25% ενώ τα αξιοθέατα προτιμά το 33% .
  • Ως προς το ποσό που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για διαμονή ανά διανυκτέρευση ανά άτομο, το 25% των Αμερικανών προτίθεται να δαπανήσει έως 110 δολάρια,, από 111 έως 180 δολ., σκοπεύει να δαπανήσει το 31%, ενώ πάνω από 180 δολ., προτίθεται να ξοδέψει το 38%.

Αεροπορικές συνδέσεις

Μεγάλη ώθηση στην αύξηση των ταξιδιωτικών ροών από τις ΗΠΑ έχουν δώσει οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις. Από τη Νέα Υόρκη, τρεις αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν πτήσεις προς την Αθήνα από το διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy. Πρόκειται για τις Delta Air Lines, American Airlines και Norse Atlantic Airways.

Από το Σικάγο, απευθείας πτήσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι έχουν, η American Airlines (καθημερινά από Μάιο έως Οκτώβριο) και η United Airlines (από τα τέλη Μαΐου και έως τον Αύγουστο). Από την Ατλάντα προς την Αθήνα υπάρχει απευθείας πτήση με την Delta Air Lines, όπως και από τη Βοστώνη.

Από τη Φιλαδέλφεια προς την Αθήνα υπάρχει πτήση από την American Airlines από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η United Airlines εκτελεί καθημερινές πτήσεις από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο από την Ουάσινγκτον. Από το Νιου Τζέρσι οι ταξιδιώτες μπορούν να πετούν προς την Αθήνα όλο το χρόνο με την Emirates.

Η Αθήνα, θα είναι επίσης πιο προσβάσιμη χάρη σε μια νέα διαδρομή από το Charlotte της Βόρειας Καρολίνας που θα προσφέρει από το επόμενο καλοκαίρι η American Airlines διευρύνοντας τις επιλογές στους ταξιδιώτες. Σημειώνεται ότι η American Airlines θα έχει περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία το επόμενο καλοκαίρι, ενισχύοντας τη θέση της ως ηγέτης στη σύνδεση των ταξιδιωτών με αυτόν τον δημοφιλή προορισμό.

Πώς και πού ταξιδεύουν οι Αμερικανοί

Πάντως οι Αμερικανοί φαίνεται πως αναζητούν την αυθεντικότητα στα ταξίδια τους, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Generali Global Assistance (“GGA“) η οποία διεξήχθη μεταξύ 27 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2024, σε 21 χώρες.

  • Tο 57% δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Είναι ενδιαφέρον ότι οι καλοκαιρινοί ταξιδιώτες περιμένουν περισσότερο χρόνο για να κλείσουν τις αποδράσεις τους, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτές τις επιλογές τους, καθώς μόνο το 39% έχει ήδη πραγματοποιήσει κράτηση για τα ταξίδια του.
  • Το 57% σχεδιάζει να ταξιδέψει κατά τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, που συμπίπτει με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών στη Βόρεια Αμερική.
  • Οι ταξιδιωτικές δαπάνες εμφανίζουν ανοδική τάση με τους συμμετέχοντες να σχεδιάζουν να ξοδέψουν 4.199 δολάρια φέτος – το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά τους Ελβετούς.