Η ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία του Περού έχει αποδεκατιστεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις κοινωνικές αναταραχές με 48 νεκρούς. Μεγάλο είναι το πλήγμα από το κλείσιμο του Μάτσου Πίτσου, σύμφωνα με τουριστικούς αξιωματούχους.

Το Περού προσέλκυσε 4,5 εκατ. τουρίστες ένα χρόνο πριν από την πανδημία Covid-19. Ο τουριστικός τομέας έπρεπε να ανακάμψει το 2022 και το 2023, αλλά η τελευταία πολιτική κρίση του Περού έχει απογοητεύσει όσους εργάζονται στον τουρισμό.

Οι περιοχές των νότιων Άνδεων του Περού που φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς φτωχών ιθαγενών έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της αναταραχής.

Το Περού βρίσκεται σε κρίση από τότε που ο τότε πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο και να κυβερνήσει με διάταγμα. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εξέγερση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η αναταραχή κοστίζει στη χώρα 25 εκατ. σολ την ημέρα με την πληρότητα των ξενοδοχείων να μειώνεται κατά 83%.

Ο περιφερειακός διευθυντής τουρισμού του Κούσκο, Άμπελ Αλμπέρτο ​​Μάτο Λέιβα, λέει ότι το 75% του ενός εκατομμυρίου πληθυσμού του Κούσκο “εργάζεται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. 9.000 οδηγοί, 5.000 αχθοφόροι (πεζοπορία), 2.500 ταξιδιωτικοί πράκτορες και μια ολόκληρη αλυσίδα” που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί.

Περίπου 20.000 άνθρωποι είναι άνεργοι, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να εξαπλασιαστεί τον Μάρτιο.