Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο ελβετικός τουρισμός υπέφερε πολύ από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Το 2020, οι διανυκτερεύσεις στην Ελβετία μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πέρυσι, ο κλάδος μπόρεσε να ανακάμψει ελαφρώς. Το 2021 από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο, καταγράφηκαν 29,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην Ελβετία, αύξηση 24%. Ωστόσο, απέχει ακόμη πολύ από το προ κρίσης επίπεδο.

Το τουριστικό συμβούλιο Switzerland Tourism ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ένας από τους λόγους είναι ο «ενθουσιασμός των Ελβετών για διακοπές στη χώρα τους». Πέρυσι είχε σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών ως προς αυτό.

Επιπλέον, οι νέες χαλαρώσεις των κανόνων δίνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.
«Τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο σε μια καλύτερη χρονιά με μια ποικιλία επισκεπτών», δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Switzerland Tourism έδωσε τον παλμό της τουριστικής βιομηχανίας. Και αποκάλυψε πώς έχει πάει η χειμερινή σεζόν μέχρι τώρα.

Αισιοδοξία από τις διανυκτερεύσεις στην Ελβετία

Χάρη στο πολύ καλό χιόνι και τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 25% περισσότερες διανυκτερεύσεις από πέρυσι. Όσον αφορά στις συχνότητες, το ποσοστό είναι πιθανό να φτάσει το 35%.

Οι πωλήσεις από Ευρωπαίους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία υπερδιπλασιάστηκαν τις πρώτες επτά εβδομάδες του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, οι πωλήσεις για διακοπές μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν ακόμη και κατά περίπου 80% στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Επομένως, ο ελβετικός τουρισμός τα πάει καλά μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ελβετίας (Hotellerie Suisse).

Ωστόσο, η έναρξη της σεζόν ήταν χαοτική λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προκλήθηκαν από τους κανονισμούς καραντίνας.
Οι περίπλοκες διαδικασίες λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων μέτρων γύρω από τα πιστοποιητικά Covid είχαν επίσης προκαλέσει επιπλέον δουλειά.

Στις μεγάλες πόλεις, οι μισοί επισκέπτες έλειπαν, πέρυσι. Σε ολόκληρη την Ελβετία, οι μεγάλες πόλεις κατέγραψαν το 75% των διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.