19agianapacyprusΑισιοδοξία για το μέλλον, αλλά και ανάγκη βελτίωσης των αδυναμιών του τομέα του τουρισμού, εξέφρασαν από το βήμα της 60ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) ο Πρόεδρός του Βίκτωρ Μαντοβάνης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο στόχος για πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο είναι εφικτός.

Στην ομιλία του ο κ. Μαντοβάνης, με την ευκαιρία της 60ης επετείου από της ιδρύσεως του συνδέσμου, προέβηκε σε μια ιστορική αναδρομή της ανάπτυξης του τουρισμού. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1954 από επτά ταξιδιωτικά γραφεία και πρώτο πρόεδρό του τον μετέπειτα πρώτο Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ανδρέα Αραούζο.

Όπως ανάφερε από τις πρώτες δεκαετίες ανάπτυξης του τουρισμού, «διαφάνηκε ότι στο νησί υπήρχε μια παντελής έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού». Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, «γιατί τα λάθη αυτά συνεχίζουν να μας ταλανίζουν μέχρι σήμερα». Ο προορισμός Κύπρος, είπε, «ενώ διαθέτει πολλά θετικά στοιχεία έχει ανάγκη από σοβαρή αναβάθμιση του τουριστικού του προϊόντος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ACTA «το κυριότερο όμως που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη, αλλά συνάμα ευέλικτη στρατηγική με όραμα και κοινή λογική». Αναφέρθηκε στο ότι σε Βρετανία και Ρωσία υπάρχει υπερπροσφορά αεροπορικών θέσεων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τις πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής με ειδικές προσφορές και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές της Αιγύπτου. Όσον αφορά στο τελευταίο εκτίμησε ότι «θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας για απάμβλυνση της εποχικότητας».
philenews