Αισιοδοξία επικρατεί στους διεθνείς τουριστικούς κύκλους ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα αγγίξει το 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, έχοντας σημειώσει ήδη τον αριθμό ρεκόρ των 467 εκατ. τουριστών το α’ εξάμηνο.

Παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, η διεθνής τουριστική κίνηση εξακολουθεί να εμφανίζει ανθεκτικότητα. Ο αριθμός των διεθνών τουριστών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 5% το α’ εξάμηνο του 2012, δηλαδή σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011, ταξίδεψαν 22 εκατ. περισσότεροι τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου.

Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν παγκοσμίως, με την Ασία να καταγράφει 8% άνοδο, λόγω της ανάκαμψης του ιαπωνικού εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού.

Αύξηση 4% σημείωσε η Ευρώπη στις αφίξεις της, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ευρωζώνη. Αυξημένη τουριστική ζήτηση (7%) είχαν οι χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, ενώ οριακή άνοδο (1%) κατέγραψε η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη.

Οι αφίξεις στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 5%, με τη Λατινική Αμερική να καταγράφει την ταχύτερη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Η επιστροφή των τουριστικών ροών στην Τυνησία αντικατοπτρίζεται στα ενισχυμένα αποτελέσματα αφίξεων της Β. Αφρικής (+11%), ενώ συνολικά οι αφίξεις στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 7%.