Η ηχορύπανση που προκαλείται από την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών του Βελγίου οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να πληρώσει 25 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση του De Standaard, στο Βέλγιο, ενώ η ηχορύπανση είναι περιφερειακή αρμοδιότητα, οι διαδρομές των αεροσκαφών είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Μετά από δικαστική απόφαση, τα χρήματα πήγαν στα προαναφερθέντα μέρη:

  • Περιφέρεια των Βρυξελλών (13 εκατ. ευρώ).
  • Πέντε φλαμανδικοί δήμοι (3,2 εκατ. ευρώ).
  • Κάτοικοι του ανατολικού τμήματος των Βρυξελλών (9,5 εκατ. ευρώ).

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι από τον Μάιο του 2021, οι αρχές στο Βέλγιο ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν 50.000 ευρώ την εβδομάδα στους πέντε δήμους της Φλάνδρας: Machelen, Grimbergen, Meise, Wemmel και Vilvoorde.

Η ετυμηγορία σήμαινε ότι οι διαδρομές αναχώρησης και άφιξης έπρεπε να προσαρμοστούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί ακόμα. Επί του παρόντος, ο ίδιος αριθμός αεροσκαφών συνεχίζει να πετά πάνω από τους δήμους που αναφέρονται παραπάνω όπως πριν από πέντε χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Βελγίου καλείται να πληρώνει εβδομαδιαία ποινή, ενώ μέχρι αυτό το σημείο έχουν καταβληθεί συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Κινητικότητας του Βελγίου Georges Gilkinet (Ecolo) έλαβε πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και άσκησε αμέσως έφεση κατά του προστίμου.