Σύνταξη: tourismtoday.gr

Χάος αναμένεται στα αεροδρόμια στην Γαλλία από την απεργία που θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου από τις 18:00 τοπική ώρα και θα διαρκέσει έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (ATC) της χώρας, που σημαίνει ότι προβλήματα θα υπάρξουν και σε όλους τους αερομεταφορείς που εξυπηρετούνται από τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ειδοποιηθεί για ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις. Οι ταξιδιώτες που πρόκειται να παρακολουθήσουν τους αγώνες των προημιτελικών του του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι στην χώρα το Σάββατο – Ουαλία – Αργεντινή και Ιρλανδία – Νέα Ζηλανδία – θα δουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια να διαταράσσονται.

Περίπου το 40% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι θα ακυρωθούν, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας.

Η αρχή επιβεβαίωσε επίσης ότι το 20% των πτήσεων από τη Μασσαλία και το 15% από το Μπωβαί –το τρίτο αεροδρόμιο του Παρισιού που χρησιμοποιεί η Ryanair– θα ακυρωθούν ενώ θα επηρεαστούν και περισσότερα αεροδρόμια.

Θα είναι η πρώτη μεγάλη πανεθνική απεργία στη Γαλλία εδώ και τέσσερις μήνες, από την τελευταία ημέρα των διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος του αιτήματος οκτώ μεγάλων συνδικάτων για καλύτερες αμοιβές, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Σύμφωνα με την easyJet «οι πτήσεις μας από και προς τα γαλλικά αεροδρόμια, καθώς και εκείνες που πετούν στον γαλλικό εναέριο χώρο, θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και κάποια αναστάτωση λόγω της εργατικής δράσης, επομένως συμβουλεύουμε όλους τους πελάτες να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους στο πρόγραμμα παρακολούθησης πτήσεων είτε στην εφαρμογή για κινητά είτε στην ιστοσελίδα μας.

Παρακαλούμε επίσης να γνωρίζετε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες ενδέχεται να επηρεαστούν από την απεργία. Συνιστούμε σε όλους τους πελάτες να αφήσουν άφθονο επιπλέον χρόνο για να φτάσουν στο αεροδρόμιο και να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές μεταφοράς όπου είναι δυνατόν.»

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι «λόγω της απεργίας της γαλλικής ATC αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε έναν μικρό αριθμό πτήσεων κυρίως πάνω από τη Γαλλία.

Οι επηρεαζόμενοι επιβάτες έχουν ενημερωθεί για τις επιλογές τους να αλλάξουν πτήσεις, δωρεάν ή να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων».

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας επανέλαβε την έκκληση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσει τις πτήσεις που επηρεάζονται από απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.