Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στις παραμέτρους που θα κρίνουν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς και στην αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τουρισμό εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος παράλληλα και για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ξενοδοχείου.

«Η φετινή είναι μία σεζόν, η οποία δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει με ανατροπές, υπάρχουν και θετικές και αρνητικές, με αποτέλεσμα, όμως, να μην μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός κι αυτό είναι μία πολύ μεγάλη δυσκολία για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, πόσω μάλλον για τη δική μας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι έχει περάσει το α’ εξάμηνο με ομολογουμένως κακές επιδόσεις. Δεν ξεκίνησε η σεζόν όπως θα ήταν υπό μορφή κανονικότητας. Αυτό το ξέραμε, δεν ήταν έκπληξη, αλλά βλέπουμε συνεχώς στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις», λέει ο Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Υπάρχει μια αισιοδοξία διότι βλέπουμε ότι υπάρχει θέληση για ταξίδια, υπάρχει δυνατότητα για ταξίδια γιατί έχουν γίνει αποταμιεύσεις πολλές κατά τη διάρκεια των lockdowns κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές που είναι οι πιο άμεσες, αλλά και η αμερικάνικη, όμως ακόμα δεν μετουσιώνεται σε αριθμούς οι οποίοι θα μπορέσουν να ανατρέψουν την πορεία της σεζόν. Θα είναι καλύτερη η σεζόν από την περσινή, αλλά δεν πρέπει να μπερδέψουμε το άνοιγμα με την ανάκαμψη. Θα ανοίξει η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, από κει και πέρα όμως πρέπει να ανοίξουν βιώσιμα. Φεύγουμε από τις οριζόντιες βοήθειες, οι οποίες ήρθαν και στήριξαν τον κλάδο, όπως και όφειλε να γίνει σε μια κατάσταση πανδημίας και θα πρέπει πια να πάμε σε πολύ στοχευμένες ενέργειες από δω και πέρα, έτσι ώστε να δούμε κάποιες κατηγορίες συναδέλφων, όπως τα ορεινά ξενοδοχεία, τα αστικά ξενοδοχεία, τα συνεδριακά ξενοδοχεία, που θα αργήσουν να δουν την όποια ανάκαμψη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ο Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει: «Θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, μία σωστή προσέγγιση της αγοράς με ενέσεις και βοήθειες όπου χρειάζεται, αυτό και μπορούμε, αλλά και οφείλουμε να το αποφύγουμε. Διότι δεν έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί. Το ότι καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα παγκοσμίως για 16 μήνες, δεν είναι λάθος κάποιου. Άρα είναι σαφές ότι έχουν ξεμπλοκαριστεί πολύ μεγάλα κονδύλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο».

«Δεν θα πρέπει να μείνει κανένας πίσω. Από τις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία, θα είναι πάρα πολύ άδικο να μείνουν πίσω συνάδελφοι. Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το πετύχουμε», καταλήγει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/150721a-5