Στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της ομιλίας του από την Κρήτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης.

«Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας – τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Εξειδικεύοντας αναφέρθηκε στην ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Ο ΒΟΑΚ ολοκληρώνεται σε πέντε χρόνια

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης αλλά και στο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Πιο συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι η μελέτη για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νησιού, που θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο οδικό άξονα από τη μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη, δηλαδή από το Καστέλι Κισσάμου έως και τη Σητεία θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο τμήμα, ενώ ο διαγωνισμός με τη μέθοδο του “ανταγωνιστικού διαλόγου” για το τμήμα Χανιά – Άγιος Νικόλαος θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και οι εργασίες κατασκευής στις αρχές του 2019.

Εκτίμησε πως το έργο στο σύνολό του θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από την έναρξή του ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πώς τότε “τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειάρχης θα είναι εδώ για να το εγκαινιάσουν”.

Το αεροδρόμιο Καστελίου

Αναφερόμενος στο έτερο σημαντικό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εκκρεμότητες για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα λάβει η τοπική κοινωνία και ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία επιλογής της μορφής που θα έχει η εταιρεία η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.