Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 2ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης και κάλεσε τον Αραβικό κόσμο να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα της χώρας μας.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:

“Υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης και αυτό δεν το δείχνουν μόνον οι αριθμοί.

Η Ελλάδα αποτελεί μια κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα και ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στους ιστορικούς δεσμούς της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη, με αποφασιστικότητα, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Μεσόγειο και μέσω της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο.

Καθίσταται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση των δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Μια θέση που σταθερά η Ελληνική πλευρά διατυπώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Στο επίκεντρο της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις δύο περιοχές και η αναζήτηση συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης.