Τα εύσημα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, απέδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

“Είστε η βαριά βιομηχανία της χώρας, είπε χαρακτηριστικά. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή. Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό”.

Όπως επισήμανε “η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα.
Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων”.

Αλέξης Τσίπρας: “Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ότι και να συμβεί”

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “σήμερα η Ελλάδα δεν διατρέχει κινδύνους. Δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια.
Έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, βγήκαμε ξανά στις αγορές, υλοποιούμε τις συμφωνημένες με τους εταίρους ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους , έχουμε καθαρό διάδρομο δεκαετίας μπροστά μας και έχουμε την ασφάλεια του μαξιλαριού ρευστότητας που με κόπο οικοδομήσαμε.

Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ότι και να συμβεί. Ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά”.

Οι επενδύσεις στον τουρισμό όπως ανέφερε έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες και ανακαινίσεις ξενοδοχείων έφτασαν στα 2,2 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46% έναντι του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για το νέο μοντέλο των επόμενων ετών στον τουρισμό, τονίζοντας ότι αυτό θα βασίζεται στην συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με το ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι ήδη έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (από 24%) και από το 2020 θα μειωθεί στο 11%. Στο 6% έχει μειωθεί επίσης ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Στο 11% θα μειωθεί του χρόνου και ο ΦΠΑ στη διαμονή. Παράλληλα, ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων αυξάνεται στο 150%.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: “Τα μέτρα θα δώσουν νέα ώθηση”

«Θέτουμε τον πήχη ψηλά. Θέλουμε τουρισμό πιο εξωστρεφή, τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τα μέτρα που ψηφίσαμε θα βοηθήσουν και θα δώσουν νέα ώθηση. Όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Με όρους βιώσιμης ανάπτυξης αντιμετωπίζουμε την τουριστική οικονομία”.

Γιάννης Ρέτσος: “Πρέπει να αποκρυπτογραφούμε τα μηνύματα των καιρών”

“Δεν υπάρχει ισχυρός τουρισμός χωρίς υγεία, μεταφορές, ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές και ποιότητα δημόσιου χώρου. Δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη η τουριστική ανάπτυξη. Δήμοι και περιφέρειες έχουν σημαντικό ρόλο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

“Δεν υπάρχει η φωτεινή μόνο πλευρά του φεγγαριού, είπε χαρακτηριστικά. Οι αγορές εμφανίζουν διαφορετικές ανάγκες. Πρέπει να αποκρυπτογραφούμε τα μηνύματα των καιρών. Νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είχαν την απαιτούμενη συνέχεια μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Όπως πχ η φορολογία”.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ “η παγκόσμια οικονομία είναι σε διαδικασία επιβράδυνσης. Οι κύριες αγορές μας επηρεάζονται από την επιβράδυνση. Είναι αδιανόητο να προχωράμε χωρίς εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πλαίσιο για επενδύσεις, φορολογία, χωροταξικό, προστασία του περιβάλλοντος οι βασικοί άξονες. Χρειάζεται ορίζονται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, στο ΦΠΑ στις μεταφορές και στο φόρο διαμονής. Χρειάζεται ρύθμιση και στα βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Χωρίς συνεργασία και συνεννόηση δεν μπορούμε να πάμε μακριά.
Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις για να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο είναι:
Πρώτον, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και ασφάλεια δικαίου.
Δεύτερον, φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα.
Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας.
Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας.
Τρίτη προϋπόθεση, είναι η διαχείριση των προορισμών με συνολική βελτίωση των υποδομών, όπως είναι η ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή και υδατική επάρκεια, η διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος.
Τέταρτον, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε όλες τις τουριστικές περιοχές, με ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και όχι ερήμην τους.
Πέμπτον, προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης.
Εμείς, από την πλευρά του ΣΕΤΕ, έχουμε καταγεγραμμένες σαφείς θέσεις και είμαστε πάντοτε πρόθυμοι για διαβούλευση πάνω στην προτεραιότητα της κατάρτισης ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό.
Ενός συμβολαίου που θα συγκροτεί πλειοψηφίες, θα προτείνει δρόμους, θα εμπνέει και θα καθοδηγεί.
Η στιγμή, η συγκυρία που διαμορφώνεται είναι κατάλληλη. Ένας μεγάλος κύκλος μακροχρόνιας τουριστικής ανάπτυξης ολοκληρώνεται. Ζητούμενο μας είναι να μπούμε σταδιακά σε έναν νέο κύκλο, με κύριο χαρακτηριστικό του την ωριμότητα.
Να γίνει η Ελλάδα ένας ώριμος τουριστικός προορισμός”.