Τη νομοθεσία για το φόρο ακίνητης περιουσίας πρόκειται να διαφοροποιήσει η Αλβανία, προκειμένου να ενισχύσει τα δημοσιονομικά έσοδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ο νόμος προβλέπει πως οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων θα απαλλάσσονται από τον φόρο.

Στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο των εσόδων από φόρους ακινήτων στο 1% του ΑΕΠ, από το 0,35% που καταγράφηκε το 2022.

Η Αλβανία έχει προσελκύσει πολλές διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων στην αγορά της, μεταξύ των οποίων και κορυφαίους παίκτες, όπως η γερμανική Maritim, η Marriott International, η Radisson, και πιο πρόσφατα, ο ισπανικός όμιλος φιλοξενίας Melia Hotels International.

Η Marriott International ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός παραθαλάσσιου ξενοδοχείου πέντε αστέρων και επώνυμων διαμερισμάτων στην πόλη-λιμάνι της Αυλώνας.

Η απαλλαγή των ξενοδοχειακών αλυσίδων τεσσάρων και πέντε αστέρων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να παράσχει ένα επιπλέον κίνητρο στους διεθνείς ξενοδοχειακούς φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της παρουσίας τους στην Αλβανία.

Αυτή η κίνηση μπορεί να συμβάλει στον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της χώρας και να ενθαρρύνει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Μόλις εγκριθεί, η αναθεωρημένη νομοθεσία για τη φορολογία ακινήτων θα διαμορφώσει το δημοσιονομικό τοπίο και δυνητικά θα προσελκύσει περισσότερες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, αναδεικνύοντας περαιτέρω την Αλβανία ως αναδυόμενο προορισμό για τουρισμό και επενδύσεις.

Οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Αλβανίας να βελτιώσει τις δημοσιονομικές της πολιτικές και να αυξήσει τα δημοσιονομικά της έσοδα.

Με τη στροφή προς ένα σύστημα φορολογίας με βάση την αγοραία αξία και την επέκταση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο βιώσιμο καθεστώς φορολογίας ακινήτων.