eot0405Αλλάζει ο χάρτης των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό με καταργήσεις αυτών σε πολλές χώρες, συνάμα όμως και με άνοιγμα νέων γραφείων σε αγορές που καταγράφουν εξαιρετική δυναμική. Αυτό αποτυπώνεται σε διάταξη της δεύτερης τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό.

Ξεχωρίζει το άνοιγμα γραφείου στην αγορά της Βραζιλίας, της Πολωνίας, της Σερβίας αλλά και αυτό στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στη Βραζίλια η έδρα του θα είναι το Σάο Πάολο και οι αρμοδιότητες του θα περιλαμβάνουν τις αγορές της Νοτίου Αμερικής. Σε αυτό της Πολωνίας η εδρα του θα είναι Βαρσοβία η αρμοδιότητα του θα είναι και η αγορά της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Το γραφείο της Τουρκίας θα έχει έδρα την Κωσνταντινούπολη, με αρμοδιότητα φυσικά όλη την γείτονα χώρα, οι τουρίστες της οποίας αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα στη Μύκονο εφέτος παρατηρείται κοσμοσυρροή Τούρκων επισκεπτών στο νησί των ανέμων, μιας και ήδη υφίσταται αεροπορική σύνδεση.

Για τις υπόλοιπες αγορές, η τόνωση αυτών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ελληνικό τουρισμό, μια και όποιες απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές θα ισοσταθμιστούν όπως τις αναδυόμενες δυναμικές όπως φαίνεται αγορές.

Τα γραφεία που καταργούνται είναι αυτό της Ισπανίας, με την αρμοδιότητα της αγοράς αυτής να περνάει στο Γραφείο της Γαλλίας, μαζί με την Πορτογαλία, της Τσεχίας, η αρμοδιότητα αυτού περνάει στο Γραφείο Πολωνίας, της Βουλγαρίας αλλά και της Αυστραλίας.