Το Brexit, και η μορφή που αυτό θα λάβει, αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνητική απειλή για τις επιδόσεις της βρετανικής αγοράς την προσεχή τουριστική σεζόν.

Η βρετανική αγορά έσπασε φέτος το φράγμα του 1 εκατ. αφίξεων το πρώτο 9μηνο του 2017, φτάνοντας τις 1.039.783, μια μεταβολή κατά +8,9% σε σύγκριση με το 2016. Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το 34,64% των συνολικών αφίξεων, επίδοση που δίνει ειδικό βάρος στη βρετανική αγορά. Ένα στραβοπάτημα ή πισωγύρισμα μπορεί να ανατρέψει όλη την εικόνα του κυπριακού τουρισμού.

Οι εκπρόσωποι της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, που βρέθηκαν στο Λονδίνο για τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «World Travel Market 2017», επέστρεψαν στην Κύπρο με θετικά μηνύματα στις αποσκευές τους.

Η κυπριακή αγορά διατηρεί τις δυνάμεις της σε μια περίοδο που ανακάμπτουν οι ανταγωνιστικές αγορές της Βορείου Αφρικής και της Τουρκίας, αγορές που η Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών. Και αυτό, η διατήρηση των δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με παράγοντες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

«Είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι, διατηρούμε το κεκτημένο, τα κέρδη των προηγούμενων ετών και προσβλέπουμε σε μια ελαφρά άνοδο το 2018», εξηγεί στον «Π» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος βρέθηκε στην «World Travel Market 2017».
Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη σημειώνει ότι οι Βρετανοί είναι ικανοποιημένοι με την Κύπρο και οι τρεις μεγάλοι διοργανωτές ταξιδιών (Tui, Thomas Cook και Jet2) διατηρούν τις θέσεις τους, με την Jet2 να αυξάνει τις πτήσεις της.

Ωστόσο ο υπ΄ αριθμόν ένα ανασταλτικός παράγοντας για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε αυτή τη φάση είναι το Brexit. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσει την ισοτιμία και άρα τις τιμές. Η αγορά θα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των προκρατήσεων, για να έχει μια πιο καθαρή εικόνα.
Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, η διατήρηση των δυνάμεων από τη Βρετανία, σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων από Γερμανία (στο +57,3% το 9μηνο) και Ρωσία, σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε και το 2018 να είναι μια χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό.

Πηγή: www.politys.com.cy