του Χάρη Ντιγριντάκη

 

 

Mαύρα σύννεφα πνέουν στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών. Το λουκέτο 40 κλινικών την τελευταία 7ετία φαίνεται να διαδέχεται ένα νέο κύμα πτωχεύσεων οι οποίες εκτιμώνται σε 40-45 ακόμη έως τα τέλη του 2018 !

Την ίδια ώρα ο υψηλός δανεισμός μεγάλων κλινικών δρομολογεί εξελίξεις με αποτέλεσμα μεγάλα ονόματα να αλλάξουν χέρια εντός τους 2018.

Ουκ ολίγα funds έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους την ελληνική αγορά αφού το 2018 καταργείται το επαχθές για τις όλες τις κλινικές CLAW BACK, η ιδιωτική ασφάλιση ανεβάζει ρυθμούς ενώ απομειώνεται διαρκώς η ποιότητα της δημόσιας υγείας.

Σηματωρός των εξελίξεων αυτή την περίοδο είναι το GVC Capital Partners equity fund το οποίο μετά την πρόταση εξαγοράς της “Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.” υπέγαψε δεσμευτική συμφωνία με τη Hellenic Healthcare S.a.r.l, ενός οχήματος που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων και το management ανήκει στoυς μετόχους της Περσεύς Υγειονομική που ήλεγχαν το Metropolitan Hospital.

Ήδη όπως έχει γράψει ο ΕΤ, η Hellenic Healthcare βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο ΙΑΣΩ για την εξαγορά του ΙΑΣΩ GENERAL.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η GVC Capital Partners συζητά αυτή την περίοδο και με τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Euromedica (ακούγεται ότι δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της εδώ και αρκετά έτη) και λέγεται ότι νέο deal είναι επί θύραις, δεδομένου ότι ο δανεισμός του εν λόγω Group καθιστά τη λειτουργία του υπό το παρόν μετοχικό σχήμα απαγορευτική.

Κοινός τόπος είναι ότι ο δανεισμός των περισσότερων ισχυρών «παικτών» της ιδιωτικής υγείας είναι casius belly για την πλειονότητα των τραπεζών, ελέω ΤΧΣ που τις υποχρεώνει να απαλλαχθούν από τις μη τραπεζικές τους εργασίες.

Ο όμιλος ΥΓΕΙΑ (Υγεία, Μητέρα, Αλβανία) για παράδειγμα οφείλει να ρυθμίσει προσωρινά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Είχε ήδη λάβει παράταση από τον περασμένο Αύγουστο. Η πλειοψηφία των δανείων του Ομίλου βρίσκεται στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία αναμένεται να προβεί σε «κινήσεις» πώλησης έως τα μέσα του 2018.

Άμεση λύση αναζητείται και για το ΡΕΑ, το οποίο έχει επίσης ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς. Μεθοδολογία πώλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς για το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο θα οδηγηθεί σε ιδιώτη.

Εξελίξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στην Ευρωκλινική δεδομένου ότι το πλειοψηφικό fund Global Finance του Ομίλου Πλακόπιτα οφείλει να αποχωρήσει αφού περαιώνεται η 7ετία της σχετικής σύμβασης.

Προβληματισμός επικρατεί και στον όμιλο Βιοιατρικής για 2 εκ των κλινικών του που φέρονται να είναι ζημιογόνες.

Επισημαίνεται ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών αφού έχει ρυθμίσει τις οφειλές του για την προσεχή 3ετία μετά την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας στις 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως προαναφέρθηκε το κλείσιμο δεκάδων μικρών κλινικών είναι αναπόφευκτο. Θρυαλλίδα του προβλήματος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρη Σαραφιανό είναι ο συμψηφισμός των CLAW BACK και REBATE των ετών 2014 και 2015 και το χάρισμα προς τον ΕΟΠΥΥ των οφειλών του προς τις Κλινικές από το 2012 έως και το 2015, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρω.

Ο κ. Σαραφιανός μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής σημειώνει ότι ήδη έχει μπει την τελευταία 8ετία λουκέτο σε 40 κλινικές και αναμένεται να κλείσουν άλλες 40 περίπου έως το φθινόπωρο του 2018.

Το πρόβλημα είναι ακανθώδες αφού οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται να καταβάλουν ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους υποχρεώσεις, βάσει των καρτελών που απέστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον συμψηφισμό των οφειλών του προς αυτές με το οφειλόμενο clawback από την πλευρά των παρόχων.

«Στα ποσά του ’14 συμπεριλαμβάνονται ποσά clawback για το ’13 το οποίο, όμως, έχει υπολογιστεί ξανά. Στα ποσά για το ’15 υπάρχουν νούμερα του ’16. Το ‘12 δεν είχε ακόμα θεσμοθετηθεί το clawback, άρα ο υπολογισμός είναι ιδιαίτερα απλός.

Ο συμψηφισμός πρέπει να γίνει από το ’13 και μετά, ανά έτος, αφού προηγουμένως έχουν υπολογιστεί οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές για το έτος 2012», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), κ. Γρηγόρης Σαραφιανός.

Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για αδιαφάνεια της διαδικασίας συμψηφισμού, καθώς οι υπολογισμοί δεν έχουν γίνει ανά έτος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μπερδέματα και διπλοχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε στις κλινικές, ηλεκτρονικά ανώνυμα και ανυπόγραφα σημειώματα excel, προκειμένου να συμφωνήσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με το λογιστήριο του Οργανισμού και να γίνει ο συμψηφισμός του clawback μόνο για τα έτη 2014 και 2015 και απαιτώντας την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο αλλά και από τόκους υπερημερίας.

Οι επιχειρήσεις προτίθενται να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποτρέψουν την επικείμενη παραγραφή των οφειλομένων για την διετία 2012-2013 και, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδηθούν.

Ήδη έχουν ασκηθεί αγωγές από 10 κλινικές, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους.

Τις δηλώσεις φέρονται να έχουν υποβάλλει περίπου 100 από τις 140 κλινικές που λειτουργούν σήμερα, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές έχουν υπογράψει «με επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος», κάτι το οποίο
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ενώ υπάρχει και μία στάση πληρωμών για όλες τις κατηγορίες παρόχων του ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι ανεξήγητη», καταλήγει ο κ. Σαραφιανός.

Πάντως, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δέχονται μεγάλες πιέσεις, δεδομένου ότι καλούνται να ανταποκριθούν στο τελεσίγραφο της Τρόϊκας για άμεση είσπραξη του clawback αλλά και να αντιμετωπίσουν τους σχεδόν 6.000 παρόχους υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνει ο ευρύτερος τομέας της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με τους οποίους έχουν ανακύψει ανάλογα προβλήματα.