Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα “πάνω-κάτω” έφερε στα ταξίδια η παραλλαγή Omicron που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική. Ο εντοπισμός της έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες επιθυμούν απελπισμένα να μην χάσουν και άλλα Χριστούγεννα. Οι αναμνήσεις των ακυρωμένων εορτών πέρυσι παραμένουν νωπές.

Από το Τόκιο έως το Παρίσι και μέχρι την Ουάσιγκτον, οι κυβερνήσεις θεσπίζουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Οι ηγέτες προσπαθούν για άλλη μια φορά να κλείσουν τα σύνορα. Και επαναφέρουν μέτρα που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Τα χριστουγεννιάτικα ταξιδιωτικά σχέδια απειλούνται

Το εάν η παραλλαγή -που έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 30 χώρες- είναι πιο σοβαρή ή πιο μεταδοτική από άλλες μορφές του κορωνοϊού, θα παραμείνει άγνωστο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Κι αυτό δεν καθιστά εύκολη την απόφαση για ταξίδια.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την εορταστική περίοδο τα χριστουγεννιάτικα ταξιδιωτικά σχέδια απειλούνται. Αβεβαιότητα και φόβος κυριαρχούν εν’ μέσω νέων αυστηρών κανόνων για τα διεθνή ταξίδια.

Στην Ευρώπη επικρατεί αναταραχή εν μέσω του νέου κύματος COVID-19, όπως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τι ισχύει από σήμερα για τους διεθνείς τουρίστες στις ΗΠΑ

Πιο αυστηρές απαιτήσεις τεστ COVID-19 ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου για όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς θα πρέπει να επιδείξουν αποδεικτικό αρνητικού τεστ COVID-19 που πραγματοποιήθηκε εντός μίας ημέρας από την αναχώρηση, αντί τριών ημερών.

Η ομοσπονδιακή εντολή για τη χρήση μάσκας προσώπου σε αεροπλάνα, τρένα και μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραταθεί έως τις 18 Μαρτίου.

Αναταραχή στα ταξίδια και στην ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους ταξιδιωτικούς τους κανόνες αμέσως μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής στην ήπειρο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του Omicron, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη να επανεξετάζουν με συνέπεια τους βασικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Προσθέτοντας παράλληλα ότι μια κοινή στρατηγική θα σταματήσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής εντός της ΕΕ.

Tο Ευρωπαϊκό Μανιφέστο Τουρισμού πρότεινε στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για τους ταξιδιώτες.

Επιπλέον, πρότεινε να μην υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς κανόνες, όσοι διαθέτουν έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) κάλεσε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα σύνορα τους ανοιχτά, παρά την ταχεία εξάπλωση της νέας παραλλαγής Omicron.

Για ταξιδιωτικό απαρτχάιντ κάνει λόγο ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τους περιορισμούς στα έθνη της Νότιας Αφρικής ως μια μορφή ρατσιστικού ταξιδιωτικού διαχωρισμού.

«Έχουμε τα μέσα για να έχουμε ασφαλή ταξίδια, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα για να αποφύγουμε αυτό το είδος του ταξιδιωτικού απαρτχάιντ, επιτρέψτε μου να το πω, το οποίο νομίζω ότι είναι απαράδεκτο».

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων

Ήδη, οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τις διακοπές λειτουργίας και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω της Omicron.

Η Goldman Sachs καθυστερεί να κάνει οικονομική πρόβλεψη για την νέα παραλλαγή έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα για τον ιό.
Αλλά εικάζει ότι η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Ωστόσο, η τράπεζα συμφωνεί ότι ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί στην Omicron από ό,τι ήταν στις προηγούμενες παραλλαγές.