Σειρά διατάξεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την επένδυση στο Ελληνικό, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο, προβλέπεται η αύξηση του Προϋπολογισμού Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,25 δισ. ευρώ.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διατάξεις που αφορούν το Ελληνικό, αφορούν τα εξής:

« Παρατείνεται, για τρία (3) ακόμη έτη από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, το επιτρεπτό της προβλεπόμενης στο άρθρο 38 του ν.4559/2018 μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης (ενδεικτικά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας), η δε μετεγκατάσταση επιτρέπεται μέχρι την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυμοτομικού Σχεδίου και σε κάθε περίπτωση, εντός της προαναφερόμενης τριετούς προθεσμίας.

Με τη δεύτερη τροπολογία:

1. α. Παρατείνεται εκ νέου, μέχρι τις 8-8-2024 (λήγει στις 8-8-2021), η προθεσμία απομάκρυνσης λόγω αλλαγής χρήσης γης των νομίμως υφιστάμενων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

β. Συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.3959/2011 (άρθρο 15) σχετικά με την εξέταση υποθέσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της σχετικής συζήτησης επί των υποβαλλομένων αιτήσεων και καταγγελιών καθώς και επί ζητημάτων αναφορικά με τη συγκέντρωση επιχειρήσεων και τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών και με τη χρήση τεχνικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Προς διευκόλυνση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ. Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση αστικών ή αγροτικών ακινήτων ή η σε βάρος αυτών σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων υπέρ των γενικών αποθηκών, διευκρινίζεται δε ότι, η δαπάνη για τη δημιουργία ή την επέκταση νέων αποθηκευτικών χώρων και γενικά εγκαταστάσεων που προορίζονται για την εκπλήρωση του σκοπού τους, βαρύνει τις γενικές αποθήκες».