Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο FTI Group βρίσκεται στη μέση μιας «κρίσης μέσης ηλικίας» με έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο και έναν νέο πρόεδρο επιφορτισμένο με την υπέρβαση των πρόσφατων προκλήσεων.

Ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης παλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ συνεργατών και πελατών.

Ο Ralph Schiller παραδίδει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο διευθυντικό στέλεχος πληροφοριών Karl Markgraf από την 1η Ιουλίου. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Naguib Sawiris αναλαμβάνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από τον Wolfgang Altmüller.

Προκλήσεις και κρίσεις

Τις ξαφνικές αλλαγές στην κορυφή της 40χρονης εταιρείας σηματοδότησαν μια σειρά από προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, μήνες και εβδομάδες.

Αυτά περιλαμβάνουν υψηλά χρέη που προκύπτουν από την πανδημία Covid-19, ανεπιτυχείς συνομιλίες συγχώνευσης με τον Rewe Group (DER Touristik), δικαστική ετυμηγορία πολλών ετών κατά της διοίκησης της εταιρείας.
Πρόσφατα προστέθηκε και το πιο σημαντικό, που έχει να κάνει με τον ρόλο της εταιρείας στην ανταλλαγή δεδομένων RTK σκάνδαλο.

Ο Ralph Schiller κοντά στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων

Ο Ralph Schiller ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου με έδρα το Μόναχο για μόλις δυόμισι χρόνια μετά την αποχώρηση του Dietmar Gunz, ιδρυτή και μακροχρόνιου CEO.

Ο 61χρονος πρώην διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ θεωρήθηκε από τους επιχειρηματικούς εταίρους στη Γερμανία και στο εξωτερικό ως αξιόπιστη προσωπικότητα με βαθιά τεχνογνωσία στον κλάδο.

Ωστόσο, στο νέο του ρόλο του αναπληρωτή προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, ο Ralph Schiller θα παραμείνει κοντά στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων της εταιρείας.

Αυτή η άμεση μετάβαση από μια θέση ανώτατης διοίκησης σε έναν εποπτικό ρόλο συνήθως αποφεύγεται στις εισηγμένες εταιρείες, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική στον ιδιόκτητο FTI Group.

Πρωτοεμφανιζόμενος στον τουρισμό

Ένας λόγος για αυτήν την κίνηση, σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου, είναι ότι το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας διευθύνεται πλέον από τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη Naguib S. Sawiris.

Είναι γιος του Αιγύπτιου ξενοδόχου Samih Sawiris και ανέλαβε την ευθύνη για τις τουριστικές δραστηριότητες της οικογένειας, με κυριότερη την Orascom Development Holding (συμπεριλαμβανομένου του θερέτρου El Gouna) στα τέλη του περασμένου έτους, μαζί με τα μερίδια FTI και RTK.

Παρά την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική του εμπειρία, ο Sawiris junior δεν συνδέεται με την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Μπορεί έτσι να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία του Ralph Schiller, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την πανδημική οικονομική υποστήριξη της εταιρείας από τις αρχές της Βαυαρίας και της Γερμανίας.

Χαλάρωση της σύνδεσης με RTK

Είναι απολύτως λογικό για τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη να αναλάβει πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να αποδείξει τη δέσμευσή του στην εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση του Wolfgang Altmüller, επικεφαλής της Raiffeisen Bank από τη θέση δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσουν κάπως οι στενές σχέσεις μεταξύ FTI και RTK. Το στέλεχος της τράπεζας διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο και στους δύο τουριστικούς οργανισμούς.

Νέο προφίλ CEO

Ο Karl Markgraf νέος διευθύνων σύμβουλος του FTI Group, είναι ένας έμπειρος διευθυντής που εργάστηκε για εταιρείες τόσο διαφορετικές, όπως η τεχνολογική εταιρεία Team Viewer και ο ενεργειακός γίγαντας Eon, και είναι κάτι περισσότερο από ειδικός στον τομέα της πληροφορικής.

Από τότε που εντάχθηκε στον FTI πριν από ένα χρόνο, έχει αποκτήσει εμπειρία στον ταξιδιωτικό κλάδο και προωθεί την προσέγγιση του στο Linkedin με το σύνθημα «Αειφόρος ανάπτυξη μέσω του μετασχηματισμού».

Ωστόσο, μετά από εβδομάδες έντονης σιωπής για το σκάνδαλο του RTK, o Karl Markgraf πρέπει τώρα να δώσει μια σαφή δημόσια περιγραφή του τι πήγε στραβά και ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών εταίρων στη Γερμανία και στους προορισμούς, κάτι που θα είναι δυνατό μόνο με τη σαφή υποστήριξη του Samih Sawiris.