Ένα νέο, ισχυρό σχήμα στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά δημιουργεί η εξαγορά της Wind από την United Group.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί οδηγώντας και σε ανακατάταξη δυνάμεων στην κλάδο των telcos.

Η συμφωνία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ελλάδα προβλέπει την απόκτηση του 100% της Wind Ελλάς από την United Group.

Παρά τον ηχηρό αντίκτυπό της μάλιστα, η συμφωνία δεν ήταν καινοφανής.

Αυτό  συνέβη καθώς η BC Partners – το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει την United Group και η Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς, είχαν καθίσει και στο παρελθόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα πριν την εξαγορά της Forthnet, έχοντας ολοκληρώσει μάλιστα και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Wind.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το πολυσυζητημένο deal προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που οι μέτοχοι ξεκίνησαν τον δεύτερο γύρο των συζητήσεων.

H συνένωση των δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2022, θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας, δεδομένου ότι το νέο σχήμα ξεκινά με συνολικές πωλήσεις της τάξεως άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πρώτες ισορροπίες που αναμένεται να ανατραπούν είναι αυτές που αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία και τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, αφού η συνδρομητική βάση της νέας εταιρείας θα είναι κατά πολύ ενισχυμένη. Παράλληλα βέβαια αλλαγές θα δούμε και στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Νova, ο Όμιλος αριθμούσε στο τέλος του 2020, 869 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 653 χιλιάδες μοναδικούς πελάτες.

Η συνδρομητική βάση των συνδέσεων broadband έφτανε τις 550 χιλιάδες.

Οι συνδρομητές pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο αριθμούσαν περί τις 463 χιλιάδες (318.629 λιανική και 144.865 χονδρική).

Αντίστοιχα βάσει των οικονομικών καταστάσεων της Wind οι πελάτες σταθερής, έφτασαν το 2020 τους 630.000 συνολικά ενώ η πελατειακή βάση της Wind Vision υπολογίζεται κοντά στους 80 χιλιάδες συνδρομητές.