Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την αλληλεγγύη της προς τον λαό της Ουκρανίας εκφράζει με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), καταδικάζοντας τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της «τα ταξίδια είναι μια δύναμη ειρήνης προς ένα καλύτερο μέλλον και καμία επιθετικότητα δεν πρέπει να το σταματήσει. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί παραμένουν ασφαλείς για ταξίδια».

Μεταξύ άλλων η ETC επισημαίνει πως «οι σκέψεις μας είναι με τους συναδέλφους μας στα ταξίδια και τον τουρισμό στην Ουκρανία, των οποίων τα προς το ζην έχουν καταστραφεί άσκοπα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ETC

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων είναι αλληλέγγυα με τον ουκρανικό λαό. Η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Η ETC καταδικάζει σθεναρά αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καλεί όλα τα μέρη να εργαστούν για μια ειρηνική επίλυση.

Η θεμελιώδης αρχή του ETC είναι να προωθήσει τα ταξίδια ως καταλύτη για την ειρήνη, την κατανόηση και τον σεβασμό.

Αυτή η αρχική αποστολή ισχύει σήμερα όπως ήταν όταν ιδρύθηκε η οργάνωσή μας πριν από περισσότερα από 70 χρόνια στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια θα συνεχίσουν να χτίζουν γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων.

Η ETC είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό που διαφεύγει από τις συγκρούσεις. Επαινούμε τις συνεχείς προσπάθειες των μελών μας και των συνεργατών μας για την παροχή μεταφοράς, στέγης και τροφής στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα εκροής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μας στη Λιθουανία που δημιούργησαν μια ιστοσελίδα και μια υπηρεσία ανοιχτής γραμμής για Ουκρανούς πολίτες που χρειάζονται συμβουλές σχετικά με τη μετεγκατάσταση στο Βίλνιους.

Εν τω μεταξύ, το συνδεδεμένο μέλος της ETC Airbnb προσφέρει δωρεάν διαμονή σε έως και 100.000 Ουκρανούς που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου.

Ένα άλλο εμπνευσμένο παράδειγμα είναι οι χειριστές τρένων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και πρόσφεραν δωρεάν ταξίδια σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ταξιδιωτική κοινότητα για να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας.

Οι σκέψεις μας είναι με τους συναδέλφους μας στα ταξίδια και τον τουρισμό στην Ουκρανία, των οποίων τα προς το ζην έχουν καταστραφεί άσκοπα.

Η ETC έχει επίσης επίγνωση ότι αυτή η σύγκρουση θα επηρεάσει αρνητικά τους ταξιδιωτικούς και τουριστικούς τομείς των γειτονικών χωρών, οι οποίοι ανακάμπτουν σιγά σιγά από την κρίση του COVID-19.

Η ETC συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους φορείς, για να μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες και να στηρίξει τους συναδέλφους που επηρεάζονται.

Τα ταξίδια είναι μια δύναμη ειρήνης προς ένα καλύτερο μέλλον και καμία επιθετικότητα δεν πρέπει να το σταματήσει. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί παραμένουν ασφαλείς για ταξίδια».