“Ως εδώ και μη παρέκει” διαμηνύουν οι αμερικανοί ξενοδόχοι στην κυβέρνηση και την καλούν να “αρχίσει να φορολογεί την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης με την ίδια εποπτεία και διαφάνεια όπως τα ξενοδοχεία”, εφαρμόζοντας μία ενιαία φορολογική πολιτική που θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Ο αμερικανικός Σύνδεσμος Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (AHLA) υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να απορρίψουν τις προαιρετικές φορολογικές συμφωνίες της Airbnb (VCA) και να θεσπίσουν μια φορολογική πολιτική που θα εισπράττει φόρους από τις πλατφόρμες του είδους, ζητώντας ο συντελεστής των επιβαλλόμενων φόρων επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων να καθορίζεται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Η AHLA προτείνει ότι η Airbnb θα πρέπει να ρυθμίζεται, να φορολογείται και να υπόκειται στις ίδιες συμμορφώσεις ασφάλειας και εποπτείας που τηρούν οι νόμιμες εταιρείες ξενοδοχείων.

“Η Airbnb προβαίνει σε εθελοντικές φορολογικές συμφωνίες χωρίς δυνατότητα διαφάνειας, εποπτείας ή ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία πληρώνει το σωστό μερίδιο των φόρων”, δήλωσε ο Troy Flanagan, αντιπρόεδρος της AHLA.

Ωστόσο, ορισμένοι εκλεγμένοι υπάλληλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τις εθελοντικές φορολογικές συμφωνίες της Airbnb. Ο διευθυντής της κομητείας Monroe της Νέας Υόρκης, Cheryl Dinolfo, δήλωσε ότι “τα έσοδα από την Airbnb θα επενδυθούν σε περιουσιακά στοιχεία ποιότητας ζωής που υποστηρίζουν τις τοπικές θέσεις εργασίας και την οικονομία μας”.

Η Airbnb απαντά μέσω του υπεύθυνου Τύπου της Nick Papas ότι “τα μεγάλα ξενοδοχεία διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν πληρώνουμε φόρους ενώ έχουμε δώσει με τις εθελοντικές φορολογικές συμφωνίες σε τοπικές κοινωνίες περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.”

Οι VCA συμφωνίες που διαπραγματεύεται η Airbnb περιλαμβάνουν ειδική μεταχείριση που δεν παρέχεται σε άλλους φορολογούμενους βάσει της συνήθους φορολογικής νομοθεσίας.