Ο κύβος ερίφθη και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση τουριστικών επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 5,2 δις. ευρώ. Πρόκειται για τουριστικές επενδύσεις που είχαν καθυστερήσει δραματικά εξαιτίας ανύπαρκτου θεσμικού πλαισίου, απίστευτης γραφειοκρατίας και συμφερόντων projects που είχαν φτάσει μέχρι και την ακύρωση τους και την προσφυγή των επιχειρηματιών κατά του ελληνικού δημοσίου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί με επίκεντρο κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτή την περίοδο αίρονται μία σειρά από εμπόδια που προκαλούσαν καθυστερήσεις ετών στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στον ελληνικό προορισμό.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και το σχέδιο των προδιαγραφών τους που προωθείται τώρα, η βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι ρυθμίσεις στο νόμο περί βιοποικιλότητας, και οι επικείμενες ρυθμίσεις για την δυνατότητα υπό προϋποθέσεις επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις προκειμένου να δημιουργηθούν αθλητικές ή τουριστικές εγκαταστάσεις διευκολύνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Η εταιρεία Λοκρός που τον Μάρτιο του 2012 συμπληρώνει 6 χρόνια ζωής έχει σχεδιάσει την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης Atalanti Hills συνολικής δαπάνης 2 δις. ευρώ σε ιδιόκτητη έκταση 12.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Αταλάντης. Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, 3 γηπέδων γκολφ και ακαδημίας γκολφ. Παράλληλα, προβλέπει τη δημιουργία βιολογικών καλλιεργειών 1.000 στρεμμάτων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, 45 χιλ. μονοπατιών περιπάτων κ.α. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτιμούν οι επενδυτές ότι δεν θα καλύπτουν πάνω από το 5% της συνολικής έκτασης. Επίσης, όπως υπογραμμίζει o επικεφαλής της εταιρείας Λοκρός που διαχειρίζεται το project,  σε δύο μήνες από τώρα αναμένεται να έχει εγκριθεί η προμελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το έργο σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα Μinoan Group βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του σχεδιασμού για την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης Cavo Sidero στη φερώνυμη περιοχή στην Κρήτη μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η σύλληψη της ιδέας για την υλοποίηση της επένδυσης χρονολογείται το έτος 1993. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ύψους 1,2 δις. ευρώ θα περιορισθεί κατά πολύ ενώ μειωμένος θα είναι και ο  αριθμός προς κατασκευή των ξενοδοχειακών κλινών. Ήδη η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία έχει προχωρήσει στην εξαγορά πλήθους τουριστικών γραφείων στην Σκωτία ελέγχοντας το 80% περίπου της τουριστικής κίνησης με βλέψεις και στην αγορά της Βόρειας και Κεντρικής Αγγλίας. Η υπόθεση και την ιστορία της προσπάθειας της Minoan Group να υλοποιήσει ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια που εκπονήθηκαν ποτέ για την Ελλάδα, στην Κρήτη χαρακτηρίζεται ως επενδυτική “οδύσσεια” από ξένους αναλυτές ενώ χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του marketwatch της Wall Street Journal, που φιλοξένησε την υπόθεση της Minoan Group ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του… not doing business in Greece.

Την υλοποίηση δέκα επενδυτικών προγραμμάτων στην χώρα μας έχει σχεδιάσει ο Όμιλος Dolphin Capital Investors. Εξ αυτών τρία βρίσκονται στο Πόρτο Χέλι, τρία στη Κρήτη και από ένα στην Τζιά, στο Σκορπονέρι Φθιώτιδας, στις Νιές Μαγνησίας και στα Δουνέικα Πύργου. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μίλτος Καμπουρίδης σημειώνει ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό των 2 δις. ευρώ, ενώ ήδη την Άνοιξη του 2012 ανοίγει στο  Πόρτο Χέλι το πρώτο ξενοδοχείο του επενδυτικού προγράμματος The Porto Helli Collection. Όπως τονίζει ο κ. Καμπουρίδης το πολυτελές ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως Aman Resorts και θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο resort της κορυφαίας ασιατικής αλυσίδας στην Ευρώπη η οποία διαθέτει 200.000 επαναλαμβανόμενους πελάτες. Τέλος ο κ. Καμπουρίδης επικροτεί την ψήφιση του νόμου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αν και θεωρεί ότι οι συντελεστές για την τουριστική κατοικία δεν είναι ικανοποιητικοί.

Τη γραφειοκρατία για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων αναμένεται να διευκολύνει και η  σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει σταλεί  προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το Σχέδιο συνιστάται τμήμα πληροφόρησης των επενδυτών για το θεσμικό πλαίσιο των τουριστικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στην Υπηρεσία.  Η Υπηρεσία θα παραλαμβάνει και θα ελέγχει τους φακέλους των επενδυτών ενώ θα λειτουργήσει και πολεοδομικό γραφείο το οποίο θα παρέχει γνωμοδοτήσεις ως προς την καταλληλότητα γηπέδων-οικοπέδων για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων και τη σκοπιμότητα ίδρυσης τουριστικών υποδομών εφόσον απαιτείται για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών τον έλεγχο υποβαλλόμενων μελετών για την έκδοση των αναθεώρηση αδειών δόμησης κ.λ.π.

Χάρης Ντιγριντάκης