Ο κλάδος της υγείας όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ετήσια αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι εισηγμένες, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ και ΙΑΣΩ δείχνει μια ανάκαμψη και κάποια θετική προοπτική. Η Euromedica όπως ανακοίνωσε θα δημοσιεύσει στοιχεία στις 30 Απριλίου και δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς ή την ανάλυση.

Το πρώτο σημείο που υπογραμμίζουν όλες οι εταιρείες είναι οι περικοπές των εσόδων και η απομείωση των αποτελεσμάτων τους λόγω rebate και claw back. Από το 2013 που καθιερώθηκαν μέχρι και το 2018, ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας μαστίζεται και επιβαρύνεται με τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και περικοπών που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους υγείας. Βεβαίως οι κλινικές έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αφού αθροιστικά φθάνουν ή και υπερβαίνουν το 40%. Όπως πιέζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις τελευταίες ημέρες έτσι εμφαντικά θέτουν το ζήτημα και οι ιδιωτικές κλινικές, περί μη τήρησης από τον ΕΟΠΥΥ της μνημονιακής δέσμευσης και συμφωνίας για μείωση στο 2016 κατά 30% του claw back. Σημειώνεται ότι η δέσμευση για μείωση 30% θα πρέπει να γίνει στο 2017.και στο 2018 και για το λόγο αυτό οι φαρμακευτικές έφτασαν το θέμα στην Ευρωβουλή. Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν πέτυχε αυτό τον στόχο λόγων των αδυναμιών του στον προϋπολογισμό και λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από τις ιδιωτικές κλινικές.

Πράγματι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δηλώνουν αύξηση του κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών των 3 ομίλων. Συγκριτικά με το 2015 ο τζίρος των ομίλων μετά από τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκε κατά 4,9% και στο 2016 ξεπέρασε τα 511 εκατ. ευρώ, αφού ήταν 488 εκατ. στο 2015. Ενώ αντίστοιχα στις εισηγμένες εταιρείες ο τζίρος έφτασε τα 356 από 339 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που παρουσιάζονται τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε εταιρεία, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο όμιλος ΙΑΣΩ κατά 9,4% μεταξύ των ομίλων και η ομώνυμη εταιρεία κατά 6,6% μεταξύ των εταιρειών. Αυτό δηλώνει ότι έχουν αύξηση περιστατικών γιατί είναι γνωστό ότι ο δημόσιος τομέας ολισθαίνει διαρκώς και χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών που για την υγεία τους αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί χρειάζεται να το βάλουν αρκετά και ίσως παντού.

Αύξηση παρουσιάζουν και όλα τα οικονομικά βασικά μεγέθη όπως για παράδειγμα είναι η αύξηση τουEBITDA, όπου την μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει το ΙΑΤΡΙΚΟ τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Σε απόλυτα μεγέθη το μεγαλύτερο EBITDA εμφανίζει η εταιρεία ΥΓΕΙΑ με 25 εκατ. ευρώ, έπεται το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ με 22 εκατ. ευρώ και το ΙΑΣΩ με 20 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά οι όμιλοι αύξησαν τοEBITDA στο 2016 κατά 94,2%, από 39 εκατ. το 2015 έφτασαν τα 77 στο 2016 και σε εταιρικό επίπεδο το αύξησαν κατά 74,4%.

Ομοίως βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα πριν ή μετά από φόρους που αναλύονται στον επόμενο πίνακα ανά εταιρεία και σε ενοποιημένο επίπεδο.

Ο κλάδος της υγείας μετά την πρόσφατη αλλαγή του βασικού μετόχου της κλινικής ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, φαίνεται ότι απασχολεί κάποιους επενδυτές και το ενδιαφέρον τους αναμένεται να ενταθεί εάν κλείσει το dealστην Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σίγουρα θα επιταχύνει τις εξελίξεις τόσο στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και της υγείας.