
Του Χάρη Ντιγριντάκη
«Φρένο» στην αναρχία των αποθηκών στην περιοχή του Ελαιώνα επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών δρομολογώντας έργο ΣΔΙΤ αξίας 150 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί η ριζική αναδιαμόρφωση των αστικών εμπορευματικών με στόχο τη δημιουργία εστίας ανάπτυξης στον τομέα των logistics, ανασχεδιάζοντας τον Ελαιώνα καθώς διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές (πχ. χρήσεις γης, εγγύτητα με μεγάλους οδικούς άξονες).
Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πλάνο τον Σεπτέμβριο και γι’ αυτό το λόγο το Συμβούλιο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας του υπουργείου, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Ήδη, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει λίαν προσφάτως από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Εφοδιαστικής κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ).
Η αγορά της διαμεταφοράς και των logistics, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να υποδέχεται θετικά το σχέδιο της αναδιοργάνωσης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών και της βελτίωσης των υπηρεσιών logistics της Αττικής, με επίκεντρο τον Ελαιώνα.
«Αστικής Πύλης Logistics Αθηνών»
Συγκεκριμένα, προτείνεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη «Αστικής Πύλης Logistics Αθηνών» (ΑΠΙΑ) στην περιοχή, μέσω ΣΔΙΤ ή σύμβασης παραχώρησης, με το αρχικό εκτιμώμενο κόστος περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, πέρα από τον Ελαιώνα, προτείνεται η ανάπτυξη logistics hotel στον Πειραιά και τοπικά logistics hotels σε άλλους 3 δήμους (δήμοι Καλλιθέας, Περιστερίου και Γλυφάδας). Κατά το υπουργείο ο ανασχεδιασμός και η δημιουργία σύγχρονων αστικών κέντρων ενοποίησης εμπορευμάτων κρίνεται επιτακτικός, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο αστικών διανομών είναι αναποτελεσματικό και ενεργοβόρο, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στις κυκλοφοριακές συνθήκες, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών ευρύτερου κλάδου των μεταφορών.
Απόδειξη, η σημερινή εικόνα στον Ελαιώνα / Βοτανικό. Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα είναι σύνθετο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα παραταθεί για ακόμη δύο χρόνια η λειτουργία των υπαρχουσών στην περιοχή αποθηκών. Όπως αναφέρθηκε στην παραπάνω αναφερόμενη συνάντηση, η ανάπλαση του Ελαιώνα μπορεί να γίνει με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου του ως εθνικού κόμβου μεταφορών και κέντρου αστικής διανομής για την Αττική, με πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις διαμεταφοράς της περιοχής.
Αυτό, διότι ο Ελαιώνας, ο οποίος απέχει μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, διαθέτει χρήσεις γης για υποδομές logistics (αναφέρεται ότι υπάρχουν 9.500 στρέμματα που παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, αναξιοποίητα) και άμεση πρόσβαση σε δύο εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και την Αττική Οδό, οι οποίοι -με τη σειρά τους- οδηγούν στο Θριάσιο και τα Οινόφυτα, τις δύο κύριες «εστίες» της βιομηχανίας και εμπορευματικών μεταφορών της Αττικής.
Ακολούθως λαμβάνοντας πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βρυξέλλες), η περιοχή του Ελαιώνα δύναται να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη «Αστική Πύλη Logistics Αθηνών», με ειδικούς χώρους φορτοεκφόρτωσης, διαθέτοντας και εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης, οργανώνοντας κι εκσυγχρονίζοντας ουσιαστικά τον σημερινό τρόπο λειτουργίας. λειτουργίας. Όπως τονίστηκε αστικές ροές προς την Αθήνα προέρχονται, κυρίως, από το Θριάσιο σε ποσοστό 47% (το Θριάσιο υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει το 30% του αποθέματος υποδομών logistics), ενώ ένα πρόσθετο 25% προέρχεται από τη βόρεια είσοδο της Αττικής.
Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας είναι εκείνο που παρουσιάζει με διαφορά την υψηλότερη ένταση ροών εφοδιαστικής. Είναι ενδεικτικό ότι σε μελέτη αναφέρεται ότι την περίοδο 1/6/2019 έως και 22/7/2019 πραγματοποιήθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής περισσότερες από 553.336 στάσεις φορτηγών, με 36 λεπτά μέση διάρκεια στάσης, εξυπηρετώντας 21.430 σημεία πώλησης, όπως supermarket, φαρμακεία, mini – market, κ.ά.
Ρίο-Αντίρριο
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε για τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά τους πρώην χώρους της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός που παρατάθηκε μια φορά στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών που έθεσε η καραντίνα, ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ένα επενδυτικό σχήμα.
Προς ώρας εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εγχώριο επενδυτή, που έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του ακινήτου των 165 στρεμμάτων, για χρήση logistics, δηλαδή διαμετακομιστικού κέντρου.
Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο Αντίρριο είναι γνωστό και σε παράγοντες και φορείς της Ναυπακτίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, ιδιαίτερα από εταιρείες που διατηρούν δραστηριότητα στην περιοχή.
Μάλιστα, τα σχέδια για το ακίνητο του Αντιρρίου δεν περιορίζονται σε απλές μεταφορικές δραστηριότητες, αλλά και σε μεταφορά κοντέινερ διά θαλάσσης, σε συνδυασμό με τη γειτνίαση των δύο οδικών αξόνων, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δίνεται στον πλειοδότη «δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης ή και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων επί αιγιαλού και παραλίας για την εξυπηρέτηση της επένδυσης επί του ακινήτου», δυνατότητα που είναι στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή να εκμεταλλευτεί.