Σε Βραζιλιάνους τουρίστες στοχεύει η Σύρος και για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Μαραγκός, προσκάλεσε τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα Σεζάριο Μελαντόνιο Νέτο να γνωρίσει το νησί και να διερευνήσει προοπτικές ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ της Σύρου και της Βραζιλίας σε τουριστικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Με έμφαση στο έντονο καθολικό στοιχείο του νησιού -δεδομένου ότι η Βραζιλία αποτελεί τη μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο με βαθιά θρησκευόμενους κατοίκους- αλλά και στην έντονη πολιτιστική δραστηριότητα της Σύρου, καθώς οι Βραζιλιάνοι επισκέπτες δεν περιορίζονται μόνο στο δίπτυχο ήλιος- θάλασσα, αλλά προτιμούν να συνδυάζουν και άλλες δραστηριότητες, ο Μελαντόνιο Νέτο παρακολούθησε εκτενή παρουσίαση της Σύρου.

Ο Βραζιλιάνος πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πολιτιστικό, ιστορικό, αρχιτεκτονικό και φυσικό πλούτο, ενώ θεώρησε μεγάλο πλεονέκτημα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων την οικονομική δομή της Σύρου, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων και το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε, επίσης, για την ύπαρξη του οργανωμένου δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και της βάσης ΕΚΑΒ στο νησί, καθώς και για το έργο επέκτασης του αεροδιαδρόμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργεί νέες προοπτικές στη σύνδεση της Σύρου με χώρες του εξωτερικού.

Η συζήτηση κατευθύνθηκε και στη διερεύνηση πιθανών συνεργιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου και στα καθιερωμένα και σπουδαία Φεστιβάλ της Σύρου, για τα  οποία μάλιστα ο κ. Νέτο ζήτησε πλήρη φάκελο, προκειμένου να τα προωθήσει ο ίδιος σε τουριστικούς πράκτορες της Βραζιλίας.