της Εύας Οικονομάκη

Την τιμητική τους θα έχουν και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τις κρατήσεις τόσο σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όσο και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς να υπερβαίνουν σε ποσοστό 20%-25% ακόμη και τα επίπεδα του 2019, της χρονιάς-ορόσημο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων σε ποσοστό άνω του 50%, υπό την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση από αστάθμητους παράγοντες.

Λόγω, μάλιστα, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων έχουν προχωρήσει σε άνοδο των προσφερόμενων τιμών κατά 10%-15%. Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, εκτός από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που συγκέντρωναν παραδοσιακά το ενδιαφέρον, κατατάσσονται τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της τάσης που θέλει τους επισκέπτες να αναζητούν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, και άλλοι λιγότερο γνωστοί οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική αυτή και για το φετινό καλοκαίρι.

Ποιοι επιλέγουν Airbnb

Η αμερικανική αγορά εκτιμάται ότι θα κάνει φέτος τη μεγάλη διαφορά, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των Αμερικανών τουριστών που θα επιλέξουν τελικά να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο κατάλυμα που μισθώνεται διαδικτυακά.

Σε αυτή την εκτίμηση συμβάλλουν καθοριστικά οι 9 πτήσεις που θα πραγματοποιούνται στο peak της καλοκαιρινής σεζόν και θα συνδέουν την Ελλάδα με την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ισχυρή κινητικότητα καταγράφεται και από τις παραδοσιακές δεξαμενές εισερχόμενων τουριστών της Ελλάδας.

Οι κρατήσεις από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία σημειώνουν άνοδο 25%-30% σε σχέση με το 2019.

Δυναμική αναμένεται να είναι και η παρουσία τουριστών από τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, καθώς οι κρατήσεις τους καταγράφουν αύξηση κατά 20% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύουν, την ίδια στιγμή, και οι ταξιδιώτες από την Πολωνία και τη Ρουμανία, δύο αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, με το ποσοστό των κρατήσεων να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 κατά 30%, ενώ όλο και πιο έντονα μπαίνουν στο… παιχνίδι και ταξιδιώτες από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει ανακόψει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό των κρατήσεων, και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ακυρώσεις έχουν γίνει μόνο για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τον Μάιο κυρίως από Ρώσους ταξιδιώτες, οι οποίοι πάντως φαίνεται να διατηρούν για την ώρα τουλάχιστον τις κρατήσεις που έχουν κάνει για την περίοδο υψηλής ζήτησης.

Οι top προορισμοί

Την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν καταλαμβάνει η Μέκκα της Airbnb, η Κρήτη, και ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου και τα Επτάνησα. Εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, ιδιαίτερη δυναμική αποκτούν τα τελευταία δύο χρόνια νησιά που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, όπως η Σύρος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Σποράδες.

Με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις για τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, καθώς η πρόσβαση είναι πιο εύκολη και δεν απαιτείται η παράλληλη κράτηση ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων.

Ζήτηση και για το Πάσχα

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και ενόψει του Πάσχα, με προορισμούς που αποτελούν must για πασχαλινές εξορμήσεις να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Κέρκυρα, Καλάβρυτα, Σύρος, Πάρος, Τήνος, Πάτμος, Δημητσάνα και Λεβίδι συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών, με Ελληνες και ξένους, κυρίως από τα Βαλκάνια, ταξιδιώτες να προχωρούν σε κρατήσεις ενόψει του Πάσχα.

Τι δείχνει έρευνα της AirDNA

Ενδεικτικά της έντονης ζήτησης είναι και τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η διεθνής εταιρεία αναλύσεων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDna, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, βάσει δεδομένων που συνελέγησαν, για τη θερινή περίοδο του 2022 σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η άνοδος που σημειώνεται διαμορφώνεται στο 232% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με την Πορτογαλία στο συν 196% και την Κροατία στο συν 151% να έπονται, όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος προσεγγίζει το 74% για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας και η επιθυμία των καταναλωτών για ταξίδια τροφοδότησε θετικά τις τάσεις της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022.

Ωστόσο, οι μελλοντικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, της ενδεχόμενης εμφάνισης νέων παραλλαγών της νόσου COVID-19.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση για μίσθωση καταλυμάτων Airbnb έφτασε στο peak της μετά την πανδημία τον περασμένο Φεβρουάριο, με 20,8% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 73,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Από την 1η Μαρτίου, ο ρυθμός κρατήσεων για την άνοιξη ήταν στο συν 113,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021 και κατά 3,4% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019.