«Δεκάδες» αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη φέρεται «απροετοίμαστα» για την εισαγωγή της νέα τεχνολογίας που θα απαιτεί τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κατά τη διαδικασία ελέγχου των επιβατών.

Τα νέα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν στις 6 Οκτωβρίου.

Η Telegraph ανέφερε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου «εξέφρασαν ανησυχία» ότι πολλά μικρότερα αεροδρόμια σε όλη την ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής εγκαταστήσει την τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων που πρόκειται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES), οι Βρετανοί υπήκοοι που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα βιομετρικά τους δεδομένα κατά τη διέλευση των συνόρων για πρώτη φορά.

Η Telegraph ανέφερε: «Οι Βρετανοί τουρίστες προσγειώνονται συχνά σε περιφερειακά αεροδρόμια σε προορισμούς διακοπών σε όλη την ήπειρο. Τα αφεντικά των αεροπορικών εταιρειών φοβούνται ότι πολλά από αυτά τα μικρότερα αεροδρόμια δεν έχουν προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες».

Για τα άτομα που πετούν προς την ΕΕ, θα γίνονται βιομετρικοί έλεγχοι κατά την προσγείωση.

Ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός επικεφαλής της IATA για την Ευρώπη, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Η βιομηχανία ανησυχεί ότι υπάρχουν κρίσιμα ανεπίλυτα ζητήματα που θα απαιτήσουν επείγουσα και συντονισμένη δράση τόσο από την ΕΕ όσο και από τα κράτη μέλη πριν από την εφαρμογή τους».