Στην ενεργειακή αναβάθμιση της διατηρητέας βίλλας Αλλατίνι στη Β. Όλγας, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ύψους 2,1 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο διατηρητέο στην Ελλάδα που αναβαθμίζεται ενεργειακά.
Μετά τη μεταστέγαση των περισσότερων υπηρεσιών της στο νέο περιφερειακό μέγαρο της 26ης Οκτωβρίου 64, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρά στο επόμενο βήμα, που είχε υποσχεθεί ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, για την αναβάθμιση του διατηρητέου κτηρίου, που θα συνεχίσει να στεγάζει συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Το διατηρητέο της βίλλας Αλλατίνι είναι από τα σημαντικότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης, με τη δική του μοναδική ιστορία και αρχιτεκτονική. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε επισημάνει ότι η κατασκευή νέου κτηρίου, που θα στεγάσει τις περισσότερες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως όσες ήταν σε ενοικιαζόμενα κτήρια, διάσπαρτες στην πόλη), δε σημαίνει και εγκατάλειψη της βίλλας Αλλατίνι.
Το αντίθετο μάλιστα. Με μεθοδικότητα η Περιφέρεια μελέτησε την αναβάθμιση του διατηρητέου και προχωρά πλέον, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ, στο πρώτο βήμα, που δεν είναι άλλο από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.
Βασικοί στόχοι της παρέμβασης που θα υλοποιηθεί είναι «η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των αντίστοιχων εκλυόμενων ρύπων, η επίδειξη των διάφορων δυνατοτήτων ενεργειακής αναβάθμισης των διατηρητέων κτηρίων και η ανάδειξη της υποδειγματικής λειτουργίας της Περιφέρειας σε αυτή την κατεύθυνση. Το κτήριο, μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση, θα ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α, λειτουργώντας υπό πλήρεις συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης, αλλά και υγιεινής για τους χρήστες του, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση. Οι εργασίες αναβάθμισης είναι σύμφωνες με τους περιορισμούς που προκύπτουν λόγω του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέου και για λόγους σεβασμού προς το χαρακτήρα του», όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «με την παρέμβασή μας, η βίλλα Αλλατίνι είναι το πρώτο διατηρητέο στην Ελλάδα, που αναβαθμίζεται ενεργειακά. Το κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει κανονικά να στεγάζει υπηρεσίες, σε όλη την περίοδο της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συντηρηθεί, θα αναβαθμιστεί και θα παραμείνει σε χρήση και λειτουργία, για να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις στο κέλυφος, στην ψύξη και θέρμανση του διατηρητέου, εργασίες, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το κτίριο, διατηρώντας όλα τα στοιχεία του. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους, τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες αδειοδοτούν τις παρεμβάσεις μας και φροντίζουν ώστε να δώσουμε επιπλέον χρόνια ζωής στη βίλλα Αλλατίνι».
Στο διατηρητέο της Β. Όλγας στεγάζονται πλέον μια σειρά από υπηρεσίες της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων το κεντρικό γραφείο του περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, οι υπηρεσίες Τύπου και δημοσίων σχέσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες, σε λίγο καιρό η διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών ανατολικής Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το διατηρητέο χρίστηκε το 1888 από τον φημισμένο Ιταλό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι και αποτελούσε εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι. Από το 1909 ως το 1911 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία (με καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού) του σουλτάνου, Αβδούλ Χαμίτ Β’ και το 1926 ήταν –για ένα χρόνο- η πρώτη έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είχε μόνο ένα τμήμα αυτό της Φιλοσοφικής. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Από το 1979 ως το 2011 φιλοξενούσε τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και με την κατάργησή της από τότε αποτελεί την έδρα της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απέκτησε το χαρακτηρισμό «διατηρητέο» από το 1977.
Το κτήριο σταδιακά θα αποκτήσει κι άλλες χρήσεις (πολιτιστικές, τουριστικές, εκδηλώσεων κτλ.), ενώ οι κήποι του, ο εξωτερικός χώρος, ήδη χρησιμοποιείται για δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο ίδιο οικόπεδο στεγάζονται και οι υπηρεσίες του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και θα συνεχίσουν να γίνονται οι συνεδριάσεις του οργάνου, όπως και άλλων συλλογικών οργάνων (Μητροπολιτική Επιτροπή κτλ.), μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα τρία διατηρητέα του νέου περιφερειακού μεγάρου στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.