Επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη μείωση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Five Senses Consulting & Development. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και νυν διευθύνων σύμβουλο της Five Senses Consulting & Development Ιωάννη Μπρα, οι διαφορές σε σχέση με τις αφίξεις του 2016 είναι μεγάλες, ενώ άμεσο ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει μια αξιοπρεπής παρουσία της χώρας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο Seatrade Global, που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι το Μάρτιο του 2017.
«Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι τα νούμερα του 2017 που, πλέον, δεν αλλάζουν ούτε στο να αρκούμαστε να βγάζουμε απλώς ανακοινώσεις και να τα ρίχνουμε όλα στην κατάσταση στην Τουρκία κτλ., αλλά το τι θα γίνει 2018 και μετά», τονίζει ο κ. Μπρας.
Ανάμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, που χρειάζονται άμεσα ως στρατηγική και με ορίζοντα 3ετίας, σύμφωνα με τον κ. Μπρα, είναι οι εξής:
– Συνεργασία των Περιφερειών και των λιμανιών με την Cosco, με σκοπό την ανάπτυξη της νέας αγοράς των Κινέζων για την έναρξη και τον τερματισμό κρουαζιέρας (Homeport) από την Ελλάδα από το 2018, καθώς ο Πειραιάς μπορεί με τη δημιουργία ενός δικτύου προορισμών και με τις κατάλληλες υποδομές να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής κρουαζιέρας.
– Αναζήτηση συνεργιών και συνεργασιών με λιμάνια και προορισμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με σκοπό τη δημιουργία και προώθηση ενός νέου «κρουαζιερικού προϊόντος» με την ονομασία «Ο νέος δρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και πρωταγωνιστές το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και ελληνικούς προορισμούς.
– Ανάπτυξη ελληνικού Berth Allocation System με πρωτοβουλία του Υπουργείου.
– Στις εκθέσεις που συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ανάπτυξη σχεδίου προώθησης της ελληνικής κρουαζιέρας.
– Ανάπτυξη εθνικής πλατφόρμας προώθησης των προορισμών στις εταιρείες κρουαζιέρας (Best Practices Cruise Destination Development System). – Ανάδειξη νέων προορισμών όπως, η Σητεία, η Πάρος, η Μήλος, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα. – Δημιουργία Crisis Management Team (max. 5 άτομα) για άμεση συμβουλευτική προς τα Υπουργεία.Πηγή : www.newmoney.gr