Το 2024, υπάρχει μια αναμενόμενη αλλαγή στα διεθνή ταξίδια, εστιάζοντας σε ένα ευρύτερο φάσμα προορισμών. Αυτή η αλλαγή είναι πιθανό να ανοίξει νέες πόρτες για παγκόσμια ταξιδιωτικά σημεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, προβλέπεται να είναι πιο αργός από ό,τι το 2023, καθώς ο όγκος των ταξιδιών αναψυχής σταθεροποιείται στα προ πανδημίας επίπεδα και η αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία υποχωρεί.

Αναμένεται ότι οι περισσότεροι προορισμοί και ιδιαίτερα στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα κέρδη τους από τον εισερχόμενο τουρισμό του 2019 το 2024, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Ταξιδιών της WTM .

Αντίθετα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι δαπάνες αναψυχής αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα προ-πανδημικά στοιχεία. Αυτό αποδίδεται στην καθυστερημένη επαναλειτουργία και τη σταδιακή ανάκαμψη σε τομείς όπως η παραγωγική ικανότητα και το κλίμα της αγοράς. Οι βασικές αγορές σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, είναι πιθανό να παρουσιάσουν χαμηλότερα επίπεδα δαπανών σε σύγκριση με το 2019. Παρόλα αυτά, η Κίνα προβλέπεται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διεθνείς δαπάνες ταξιδιών αναψυχής.

Αναδυόμενα και καθιερωμένα Ταξιδιωτικά Hotspot

Η ανάπτυξη των ταξιδιών αναψυχής ποικίλλει μεταξύ των χωρών, επηρεασμένη από παράγοντες όπως οι πηγές της αγοράς, οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προορισμού, όπως οι υποδομές και οι πολιτικές.

Οι κορυφαίες κατατάξεις προορισμών σε κάθε περιοχή αναμένεται να παραμείνουν συνεπείς με τα πρότυπα πριν από την πανδημία.

Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση άνω του 50% έως το 2024 σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην καλύτερη συνδεσιμότητα και στην εστίαση στην τουριστική ανάπτυξη.

Μακροπρόθεσμα, οι προορισμοί αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των εισοδημάτων στις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κινεζικών νοικοκυριών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά διεθνή ταξίδια αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, με παρόμοιες τάσεις σε αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Αυτή η άνοδος από τις ασιατικές αναδυόμενες αγορές θα επηρεάσει θετικά τόσο περιφερειακούς όσο και παγκόσμιους προορισμούς. Η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία , ειδικότερα, πρόκειται να επωφεληθούν σημαντικά από την αυξημένη δύναμη δαπανών της κινεζικής μεσαίας τάξης . Ο ρόλος της Κίνας τόσο ως ταξιδιωτικός προορισμός όσο και ως αγορά πηγής αναμένεται επίσης να επεκταθεί, με τις δαπάνες εισερχόμενου τουρισμού της να αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2033 σε σύγκριση με το 2024.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική αναμένεται επίσης να δουν διπλασιασμό στις δαπάνες εισερχόμενου τουρισμού, χάρη στις συνεχείς επενδύσεις και την ανάπτυξη προορισμών. Αυτή η ανάπτυξη θα τους επιτρέψει να συλλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της διευρυνόμενης παγκόσμιας ζήτησης. Ωστόσο, προβλέπονται πιο μέτριοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Αμερική και την Ευρώπη, αντανακλώντας τις ώριμες αλλά εύρωστες ταξιδιωτικές αγορές τους.