Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αεροπορικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν ή να χάσουν τα slots (θέσεις απογείωσης και προσγείωσης) με επιστροφή στον κανόνα «80-20» αυτό το καλοκαίρι.

Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να παραδώσουν τα slots εάν δεν χρησιμοποιηθούν στο 80% του χρόνου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής πτητικής περιόδου που ξεκινά στις 26 Μαρτίου.

Ο κανονισμός «80-20» χαλάρωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στα διεθνή σύνορα οδήγησαν σε κατάρρευση των ταξιδιών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περιέγραψε την επανεισαγωγή των κανόνων πριν από την πανδημία ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κλάδο των αερομεταφορών, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιβατών στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στο 85% των επιπέδων του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες που επιβεβαιώθηκαν σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν έναν νέο όρο που θα επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν έως και το 5% των slots τους πριν από την έναρξη της σεζόν.

Η κυβέρνηση είπε ότι αυτό έγινε για να «βοηθήσει τον σχεδιασμό ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων» και να αποφύγει τις ακυρώσεις και την αναστάτωση της τελευταίας στιγμής που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι κανόνες περιλαμβάνουν πρόσθετη ευελιξία για να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν slots σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν το ένα ή το άλλο άκρο ενός δρομολογίου επηρεάζεται από περιορισμούς Covid.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών «οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν επίσης να επωφελούνται από την αυξημένη ευελιξία όταν δικαιολογούνται να μην χρησιμοποιούν τα slots τους.

Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να βλάψουν το περιβάλλον οι λεγόμενες «πτήσεις-φαντάσματα», που πετούν μόνο και μόνο για να κάνουν την αναλογία χρήσης slots.

Για να διατηρήσουν τα slots τους για την επόμενη αντίστοιχη σεζόν, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν ορισμένες φορές, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αναλογία χρήσης μειώθηκε για να προσφέρει ανακούφιση στις αεροπορικές εταιρείες καθώς είδαν πτώση στη ζήτηση ως αποτέλεσμα των περιορισμών Covid.
Χωρίς αυτές τις ελαφρύνσεις, θα υπήρχε αύξηση στις «πτήσεις-φαντάσματα».