tourism today_sbcΜε δύο ταχύτητες κινείται ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός, ο οποίος σταδιακά ανακάμπτει από τη ραγδαία πτώση στις ναυλώσεις τα περασμένα χρόνια. Τη φετινή σεζόν σημαντική άνοδο της τάξεως του 25-30% αναμένεται να καταγράψει η αγορά των μίνι-κρουαζιεροπλοίων, ενώ με θετικό πρόσημο 10-15% πρόκειται να κλείσει η χρονιά και για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Παράλληλα, έπειτα από τη ραγδαία πτώση στις ναυλώσεις μηχανοκίνητων επαγγελματικών σκαφών (cruisers) που έφτασε στο 70% από το 2008 έως το 2012, η φετινή σεζόν προσδοκάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2013, χρονιά που επετεύχθη άνοδος 7-8%.

Αυτά υποστηρίζει στην εκπομπή TOURISM TODAY ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελιάτος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επετεύχθη από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατάφερε να βάλει φρένο στην πτώση του ελληνικού yachting.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Στελιάτο, ένα σημαντικό βήμα προς τη θωράκιση του ελληνικού yachting και της ναυτιλίας γενικότερα αποτέλεσε η ψήφιση του σχετικού σχέδιο νόμου στις 14 Απριλίου.

Στο μεταξύ, παρόλο που δεν υπάρχουν χρήματα για την προώθηση του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού στο εξωτερικό, η ΕΠΕΣΤ έχει καταφέρει να καταστήσει θεσμό το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Τουρισμού στον Πόρο. Στην κατεύθυνση της προβολής του ελληνικού yachting κινείται και το Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών στα Μέθανα, το οποίο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί για 2η χρονιά φέτος από 30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου.

Οι πτυσσόμενες κινητές τουριστικές μονάδες, μια ευρεσιτεχνία του εφευρέτη κ. Λευτέρη Ραπτόπουλου, παρουσιάζεται επίσης στο πλαίσιο της ίδια εκπομπής. Η καινοτομία της συγκεκριμένης πατέντας, η οποία έχει ήδη κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2013, συνίσταται στον μεταλλικό σκελετό του οικήματος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διπλώνει, να μετατρέπεται σε νταλίκα και να μεταφέρεται οπουδήποτε.

Τα οικήματα, σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο, είναι 100% οικολογικά, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα από τον τουριστικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το Tourism Today, με παρουσιαστή το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, προβάλλεται από το SBC την Τετάρτη στις 22:30 και σε επανάληψη το Σάββατο στις 10:00.