Σε ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τουρισμό halal μετατρέπεται η Τουρκία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στον δείκτη Global Muslim Travel και βρισκόμενη λίγο πίσω από τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Αττάλειας, φθάνει κανείς στο παραθαλάσσιο θέρετρο Αλάνια όπου πέραν των τοπικών ξενοδοχείων υπάρχουν και αρκετά ξενοδοχεία φιλικά προς τους μουσουλμάνους.

Εξατομικευμένες υπηρεσίες
Πολλά ξενοδοχεία φιλικά προς τους μουσουλμάνουν αποκτούν το πιστοποιητικό halal που εκδίδεται από το Diyanet και σύμφωνα με το οποίο δεν πωλείται αλκοόλ ενώ όλα τα τρόφιμα και όλα τα προϊόντα είναι halal. Επιπλέον, υπάρχουν δωμάτια προσευχής, ένας ιμάμης έρχεται στο ξενοδοχείο κάθε Παρασκευή και επίσης υπάρχουν χωριστές περιοχές κολύμβησης για άνδρες και γυναίκες.

Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία “φιλικά προς τους μουσουλμάνους” στην περιοχή έχουν τέσσερα ή πέντε αστέρια. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν εκπαίδευση στο προσωπικό της για να καλύψουν τις ανάγκες των μουσουλμάνων πελατών.

Οι ταξιδιώτες θα βρουν επίσης Κοράνι σε κάθε δωμάτιο, ένα χαλί προσευχής και ένα βέλος στον τοίχο που υποδεικνύει τον προσανατολισμό της Μέκκας. Όμως, οι πιο σημαντικές είναι οι πισίνες ενός φύλου, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί του κλάδου.

Επιχειρηματικό κέρδος
Στην Τουρκία, ο τομέας του τουρισμού επηρεάστηκε έντονα από την πολιτική αστάθεια τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα μετά τα κύματα επιθέσεων το 2015 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 οι τουρίστες απέφευγαν τη χώρα.

Σήμερα, ο τομέας του τουρισμού φαίνεται πως ανακάμπτει. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, η χώρα καλωσόρισε περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017.

Αλλά η άφιξη τουριστών από το εξωτερικό έφερε μόλις 15 εκατομμύρια δολάρια το 2016. Πρόκειται για πτώση κατά 37% σε σύγκριση με τα 25 εκατομμύρια δολάρια το 2015. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρειαστούν άλλα τρία έως τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει πλήρως ο τουρισμός στην Τουρκία

Από την εμφάνισή της στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο τουρισμός halal συνέχισε να αυξάνεται. Στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια ισλαμική οικονομία, η Thomson Reuters εκτιμά ότι ο τομέας του τουρισμού halal θα αντιπροσωπεύσει 283 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 καταλαμβάνοντας περίπου το 14% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Ευρωπαίοι πελάτες
Τα “φιλικά προς τους μουσουλμάνους ξενοδοχεία” προσφέρουν επιλογές πλήρους διατροφής. Η τιμή των 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση θα ήταν μάλλον συνηθισμένη, ωστόσο αυτές οι τιμές μπορούν να διπλασιαστούν, ανάλογα με τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με στοιχεία από το halal booking website, 23% των επισκεπτών προέρχονται από τη Γερμανία, 16% από την Αγγλία, 11% από το Βέλγιο και 8% από τη Γαλλία, ενώ το 14% των κρατήσεων πραγματοποιούνται από τους κατοίκους της Τουρκίας.