Την ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ της Πράξης “ Αποκατάσταση Μετοχίου Ησυχάκη , στην Τ.Κ. Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, με νέες Χρήσεις Πολιτισμού- Εκπαίδευσης-Ψυχαγωγίας” , Προϋπολογισμού 2.500.000 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Κατάστημα Μουσούρων ,στο Αλικιανό, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, συγκεκριμένα ανέφερε ότι ,… το “Μετόχι Ησυχάκη” στον Αλικιανό, κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και έμφορτο ιστορικών γεγονότων , δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσπάθεια μας , από την αρχή της θητείας μας το 2011, ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ανακατασκευής και ανάδειξης του.

Είχαμε κατά καιρούς συνεργαστεί με Αρχιτέκτονες και με μεταπτυχιακούς φοιτητές , καθώς αποτελούσε τμήμα των πτυχιακών εργασιών τους,προκειμένου να διαμορφώσουμε τη δυνατότητα των χρήσεων του.

Η ευκαιρία όμως δόθηκε πριν λίγους μήνες, όταν ανακοινώθηκε, απροσδόκητα, η πρόσκληση από το ΕΠΑΝΕΚ ( κοινοτικό πρόγραμμα) για επανάχρηση ιστορικών και ιδίως εμβληματικών κτιρίων.

Η απόφαση πάρθηκε άμεσα , και παρότι μέσα στις γιορτές, συστήθηκε μια ολιγάριθμη ομάδα και με συνεργασίες, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση την 1η μέρα και στο 1ο λεπτό, μόλις ´άνοιξε´ η ηλεκτρονική υποβολή.

Οι συγκυρίες ήταν δύσκολες δεδομένου ότι ο χρόνος που είχαμε ήταν πολύ λίγος, ο προϋπολογισμός για τις έξι (6) περιφέρειες σε μετάβαση – που ανήκει η Κρήτη- ήταν πολύ μικρός, συγκριτικά και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν η έγκριση χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του κτιρίου Ησυχάκη για δράσεις κοινωνικές , πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, με απόφαση της ειδικής γραμματείας διαχείρισης τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ ΤΣ Προϋπολογισμού 2.500.000,00€.

Επίσης στο ανακατασκευασμένο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενηθούν και κοινωνικές δομές του Δήμου.

Η προσπάθεια δικαιώνεται και συνεχίζεται πλέον για να γίνει το όραμα , έργο. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται όπως η έναρξη της διαδικασίας των μελετών, προκειμένου να είμαστε σε θέση σε μεταγενέστερο χρόνο, να δημοπρατήσουμε το έργο της ανακατασκευής.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ολιγάριθμη ομάδα υπαλλήλων, συνεργατών εσωτερικών και εξωτερικών, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη στο πρόγραμμα αυτού του ιστορικού κτιρίου.