Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι επιβαρύνεις το περιβάλλον όταν πετάς το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη;

Όλοι λίγο πολύ τηγανίζουμε στο σπίτι, αλλά ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό πόσο επιβλαβές είναι το τηγανέλαιο, αν το ρίξουμε στον νεροχύτη, καθώς μέσα από το δίκτυο αποχέτευσης καταλήγει είτε στο υπέδαφος είτε στη θάλασσα, με αρνητικές συνέπειες για το οικοσύστημα.

Κι όμως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πηγή ζωής, καύσιμο κίνησης και οικονομικό πόρο.

Στην πραγματικότητα η ανακύκλωση τηγανέλαιου, τόσο από τον κλάδο της εστίασης όσο και από τα νοικοκυριά, είναι μία από τις πλέον κομβικές ενέργειες για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, καθώς με την ανακύκλωση του οικιακού λαδιού, εκλύονται 70.000 τόνοι λιγότερου CO2 στην ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή αποτρέπουμε τη μόλυνση των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων, συμμετέχοντας ενεργά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, εκτός από το να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, φράζουν τις σωληνώσεις, εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων και προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, με τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ μέσω απλής χημικής διεργασίας.

Η χρήση βιοντίζελ στους πετρελαιοκινητήρες έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και στην ανάπτυξη της γεωργίας.

Η εταιρία ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ, εστιάζει στη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή του βιοντίζελ, του πράσινου καυσίμου, που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγει η χώρα μας, τα οποία σήμερα ανακυκλώνει, στο εργοστάσιο της μητρικής της εταιρείας, VERD, για την βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ, ενώ εφαρμόζει πιστοποιημένη διαχείριση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Μια απλή κίνηση με μεγάλη όμως σημασία, την οποία όλοι μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα πολύ εύκολα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συλλέξετε στο σπίτι σας σε πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου το τηγανέλαιο και στη συνέχεια να το αφήσετε σε έναν από τους ειδικούς κάδους που θα βρείτε σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα με την ένδειξη Πράσινο Λάδι αλλά και σε επιλεγμένα πρατήρια AVIN και Shell.