Ανταγωνιστικότητα, εποχικότητα, προσβασιμότητα είναι οι κύριοι παράμετροι πάνω στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων για αντιμετώπιση των προκλήσεων του τουρισμού, θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής σήμερα Τρίτη, παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής στις προκλήσεις που υπάρχουν για το επόμενο έτος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε έντονα και εμφατικά πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς –Υπουργείο, ΚΟΤ, ξενοδόχοι κ.λπ. είναι αποφασισμένοι να χαράξουν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές, «γιατί θεωρούμε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών και για μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ εκ μέρους του τουρισμού».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο τουρισμός αποτέλεσε ένα από τους «αναπνευστήρες» μας ουσιαστικά μετά το Μάρτιο 2013. «Η συμβολή του τόσο στο ΑΕΠ, αλλά και όσο στην εργοδότηση Κυπρίων εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία υπήρξε θετικότατη», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συνεχιστεί, δεν είμαστε από αυτούς που αρκούνται σ’ αυτά τα λίγα, θέλουμε πολύ περισσότερα».

«Θεωρούμε ότι η Κύπρος με σωστή στόχευση, με σωστή εκμετάλλευση της θέσης της, του κλίματος, της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει στους τουρίστες μπορεί να ανεβάσει τους αριθμούς πέραν των 3 εκ. – φέτος ήμασταν κοντά στα 2,5 εκ. – σε συνάρτηση με αύξηση της συμβολής στο ΑΕΠ».

Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι να συμβάλουν όλες οι πλευρές στην επίλυση των θεμάτων ένα- ένα, με πρακτικούς τρόπους. Ο Ζ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα της εποχικότητας, λέγοντας ότι θα πρέπει να ειδωθούν θέματα κινήτρων, πως παραμένουν τα ξενοδοχεία ανοιχτά και να γίνει δρομολόγηση πτήσεων τους χειμερινούς μήνες.

Μίλησε επίσης για ανάγκη αυτοκριτικής από όλους ότι «μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και θα τα κάνουμε τα περισσότερα γιατί είμαστε αποφασισμένοι και το χρωστάμε και στην Κύπρο και στους πολίτες».

Τους φορείς αλλά κυρίως την Κυβέρνηση κάλεσε το ΑΚΕΛ δια του Βουλευτή του Κώστα Κώστα, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή, να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε να σταματήσει η μείωση των κρατήσεων από τη Ρωσία, καθώς και να στραφεί προς άλλες αγορές ώστε να καλυφθούν πιθανές απώλειες.

Ο Κ. Κώστα εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. «Καλούμε και σ’ αυτό το θέμα την Κυβέρνηση, αν οι Κυπριακές Αερογραμμές κλείσουν, να απορροφηθεί το πρόβλημα από άλλες αεροπορικές εταιρείες», είπε. Είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν πολλά για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και μίλησε για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της εποχικότητας, προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αύξησης της εργοδότησης Κυπρίων στην τουριστική βιομηχανία, καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, προέκτασης της διαδικασίας ηλεκτρονικής προ-έγκρισης θεωρήσεων εισόδου, απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης καταλυμάτων και μείωσης των ψηλών τελών των αεροδρομίων.

Ζητούνται κίνητρα φθηνότερου ρεύματος από την ΑΗΚ Σε μια πρακτική εισήγηση που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την εποχικότητα αναφέρθηκε ο βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ενημερώνοντας για εισήγηση που κατατέθηκε στην Επιτροπή για παροχή φθηνότερου ρεύματος από την ΑΗΚ σε ξενοδοχεία το χειμώνα.

«Εκεί που το χειμώνα είναι κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία, να δοθεί σαν κίνητρο η φθηνότερη χρήση ενέργειας μέσω της ΑΗΚ», είπε. Σε ένα ξενοδοχείο, πρόσθεσε, «που ενώ ήταν κλειστό, η ΑΗΚ δεν θα πουλούσε καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, με μειωμένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος θα κρατηθεί και το ξενοδοχείο ανοικτό και η ΑΗΚ θα έχει κάποια εισοδήματα αλλά και ο τουρισμός ευρύτερα θα μπορέσει να λειτουργήσει με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων, ενδεχομένως, χωρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο θα επιλύσουμε σε ένα μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της εποχικότητας και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας». Η τρίτη παράμετρος είναι η προσβασιμότητα έχουμε πάρει πληροφορίες στην Επιτροπή ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την Κύπρο με επιπλέον δρομολόγια, ανέφερε.

Σε σχέση με το θέμα του Σένγκεν, εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να δοθούν πληροφορίες από τους αρμόδιους σε προορισμούς όπως η Ρωσία και να ξεπεραστούν έτσι οι οποιοιδήποτε προβληματισμοί που μπορεί να υπάρχουν.

Όσον αφορά το ζήτημα μείωσης των αφίξεων από τη Ρωσία, ο Α. Βότσης αναφέρθηκε στη συναλλαγματική διαφορά που έχει προκύψει, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος φαίνεται να έχει ίσως το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες χώρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο μία αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί χρυσοφόρα για την κυπριακή οικονομία».

Γ. Βαρνάβα: Μόνο ο τουρισμός μας έμεινε Τη θέση ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τουριστική βιομηχανία ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας είναι η μόνη που έχει μείνει για να στηρίξει την οικονομία του τόπου», εξέφρασε ο βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. Είναι τόσο ευάλωτος ο τομέας αυτός, πρόσθεσε «που η κάθε κίνησή μας θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτική». Ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι αγορές της Αγγλίας και της Ρωσίας αλλά και να αναπτυχθούν άλλες αγορές όπως αυτή της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι ο ΚΟΤ πρέπει να αλλάξει το στόχο και το σκοπό λειτουργίας του, ότι θα πρέπει να μετατραπεί ως ο φορέας για προώθηση του τουριστικού ρεύματος στο εξωτερικό και ότι οι άλλες αρμοδιότητες του στην Κύπρο θα πρέπει να αφεθούν σε άλλους φορείς.

«Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο», αναγνώρισε ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με επαγγελματισμό να συζητούμε και να κάνουμε τις σωστές συμφωνίες με τους διάφορους εταίρους ούτως ώστε να βοηθήσουμε το τουριστικό ρεύμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικέντρωση είναι στη χειμερινή περίοδο έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας.

«Με σωστή προβολή του προϊόντος μας θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους αριθμούς των τουριστών κατά την περίοδο αυτή», είπε. Πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες που έχουν γίνει επιλύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της προσβασιμότητας. Εκείνο που απομένει, ανέφερε ο Α. Λοΐζου, «είναι να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε το σωστό προϊόν και οι τουρίστες να μείνουν ικανοποιημένοι, διαφορετικά αυτή θα είναι ίσως και η τελευταία προσπάθεια που κάνουμε για να λύσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα».

Την ικανοποίηση του ΠΑΣΥΞΕ γιατί κατά τη συνεδρία της Επιτροπής διαπιστώθηκε συναντίληψη και αποφασιστικότητα για παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών όλων, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εποχικότητας και επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αυτή την σύμπνοια και τη συνεχή παρακολούθηση της προόδου θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά για τον τόπο», είπε ο Ζ. Ιωαννίδης.

Αισιόδοξος για την αγγλική αγορά, επιφυλακτικός για τη ρωσική όσον αφορά τις προοπτικές για το 2015 εμφανίστηκε ο ΣΤΕΚ δια της Γενικής Διευθύντριάς του Χρυσαίμιλης Ψηλογένη Κενεβέζου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Hermes Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «η Κύπρος δικαιούται μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα της περιοχής και μπορεί να αποκτήσει αυτό το μερίδιο, φτάνει να δουλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά και να εγκύψουμε στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία της χώρας, όπως είναι η έλλειψη μιας εθνικής στρατηγικής στην προσπάθεια προώθησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας στο εξωτερικό, η απροθυμία υιοθέτησης των ανοικτών αιθέρων όπως επίσης και η αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος της εποχικότητας».
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ