Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σκληρά επικρίνεται το σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαχείριση στα διεθνή ταξίδια στην πανδημία.

Οι επικριτές του λένε ότι προκάλεσε «τεράστια σύγχυση και αναστάτωση» και ήταν δαπανηρό. Κάνουν λόγο για «εκτόξευση» τεράστιων ποσών χρημάτων για αναποτελεσματικά μέτρα.

Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να «μην γνωρίζει αν το σύστημα λειτούργησε ή αν το κόστος άξιζε τη διαταραχή που προκλήθηκε», παρά το γεγονός ότι ξόδεψε 486 εκατομμύρια λίρες για το καθεστώς φωτεινού σηματοδότη.

Οι βουλευτές της Επιτροπής επέκριναν και την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία. Κι αυτό γιατί επιδοτήθηκε από τους φορολογούμενους με 329 εκατομμύρια λίρες, παρόλο που προοριζόταν να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω των ταξιδιωτών.
Τόνισαν επίσης ότι μόνο το 2% των επισκεπτών σε καραντίνα βρέθηκαν θετικοί στον Covid.

Η κυβέρνηση άλλαξε τους ταξιδιωτικούς κανόνες τουλάχιστον 10 φορές από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Και σύμφωνα με την Επιτροπή η ταξιδιωτική βιομηχανία είχε «λίγο χρόνο να προσαρμοστεί».

Η επικοινωνία με το κοινό σχετικά με τις αλλαγές ήταν επίσης ανεπαρκής, με το 40% να αγνοεί τους κανόνες για την αυτοαπομόνωση.

«Η προσέγγιση των συνοριακών ελέγχων και της καραντίνας προκάλεσε τεράστια σύγχυση και αναστάτωση με 10 αλλαγές σε ένα χρόνο και τώρα μπορούμε να δούμε εάν πέτυχε», τόνισε η Meg Hillier, βουλευτής των Εργατικών, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής.

Η Επιτροπή επέκρινε επίσης την αποτυχία της κυβέρνησης να «δημιουργήσει σωστά» την αγορά ταξιδιωτικών τεστ Covid. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες ήταν εκτεθειμένοι στον «κίνδυνο απάτης και κακής ποιότητας υπηρεσιών».

«Τα ταξίδια χωρίς τριβές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνει ο Clive Wratten, Διευθύνων Σύμβουλος του Business Travel Association.

Είναι θλιβερό να ακούμε ότι οι επιπτώσεις των διαρκώς μεταβαλλόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών της κυβέρνησης ήταν ασαφείς.

Ακολουθώντας αυτήν την αμφισβητούμενη προσέγγιση, η κυβέρνηση προκάλεσε μακροχρόνια ζημιά στα ταξίδια. Και οδήγησε στην έξοδο ειδικευμένου προσωπικού από το κλάδο».