Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος φιλοξενίας, στην ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος προς ένα πιο αυθεντικό και βιώσιμο μοντέλο αλλά και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε προορισμού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Tourismtoday, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Τουρισμού του δήμου Καρπάθου κ. Ανάστασιος Μηλιός.
Ποιες οι εκτιμήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2024
Με την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση των εισπράξεων και των αφίξεων πέρα από τα επίπεδα του 2019 και την εισαγωγή νέων αεροπορικών δρομολογίων που ενισχύουν την προσβασιμότητα σε ελληνικούς προορισμούς, αναμένεται ότι και η Κάρπαθος θα απολαύσει τα οφέλη αυτής της θετικής τάσης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του 2024.
Ως μέλος των νησιών της Δωδεκανήσου, η Κάρπαθος θεωρείται κεντρικό στοιχείο σε μια στρατηγική ανάπτυξης clusters νησιών που αποσκοπεί στην προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού, σεβασμού προς το περιβάλλον, την κοινωνία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε προορισμού.
Η έμφαση στη διαφύλαξη της ταυτότητας και η προσπάθεια για έναν πιο αυθεντικό και βιώσιμο τουρισμό προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν βαθύτερες και πιο πλούσιες εμπειρίες, προβάλλοντας την Κάρπαθο ως έναν ιδανικό προορισμό για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο.
Ποιο είδος τουρισμού βλέπετε να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των επισκεπτών
Βλέπουμε μια ισχυρή τάση προς τον βιώσιμο τουρισμό, με τους ταξιδιώτες να αναζητούν εμπειρίες που ενσωματώνουν την απόλαυση της φύσης, την κατανόηση τοπικών πολιτισμών και την αειφορία.
Αυξάνεται η ζήτηση για τουριστικά πακέτα που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες, όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός.
Παράλληλα, ο πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός συνεχίζουν να προσελκύουν επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την κουλτούρα και τις παραδόσεις μέσα από τα μνημεία, τα μουσεία, την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και την τοπική κουζίνα της Καρπάθου.
Από ποια χώρα προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών
Η Κάρπαθος, αποτελώντας έναν γραφικό και αυθεντικό προορισμό στο Αιγαίο, καταφέρνει να προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό Ιταλών τουριστών. Η κοινή μεσογειακή κληρονομιά, οι πολιτισμικές αξίες όπως η αγάπη για τη θάλασσα, η πλούσια γαστρονομία και η ζεστή φιλοξενία δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό με τους Ιταλούς επισκέπτες.
Επιπλέον, η ιστορική παρουσία της Ιταλίας στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα, προσδίδοντας μια ξεχωριστή ιταλική πνοή που ιντριγκάρει τους Ιταλούς να την εξερευνήσουν.
Η προσφορά εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως αναρριχήσεις, υποβρύχιες καταδύσεις και ποδηλασία βουνού (Mountain Bike), ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των Ιταλών που προτιμούν τον τουρισμό περιπέτειας, ενώ η εύκολη πρόσβαση και η εγγύτητα μεταξύ Ιταλίας και Καρπάθου συμβάλλουν στην αυξανόμενη δημοτικότητα του νησιού.
Ποια τα μεγαλύτερα αγκάθια στον κλάδο. Τα ξενοδοχεία 1, 2, και 3 αστέρων κινδυνεύουν με αφανισμό αφού αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις
Το Ελληνικό τουριστικό προϊόν βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη εργαζομένων, η διαχείριση της εποχικής φύσης του τουρισμού και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.
Όμως, η πιεστικότερη κατάσταση αφορά τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών, τα οποία διαπιστώνουν πως τα εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις τα θέτουν σε μια δυσμενή θέση στον ανταγωνισμό με τα μεγαλύτερα και πιο λαμπερά ξενοδοχεία.
Αυτό το διαχωριστικό χάσμα όχι μόνο απειλεί την ύπαρξη των μικρότερων ξενοδοχείων αλλά και την ίδια την ουσία της ελληνικής φιλοξενίας, που θα έπρεπε να εμπεριέχει μια ποικιλία επιλογών για κάθε επισκέπτη.
Αναδεικνύεται έτσι η επείγουσα ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην υποστήριξη των ξενοδοχείων, ώστε να μην μείνει κανείς στο περιθώριο της ανάπτυξης και της προόδου που σημειώνει ο κλάδος στην Ελλάδα.
Ποιες οι προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια
Ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν άμεσες και βιώσιμες λύσεις: η ισορροπία μεταξύ αύξησης τουριστικών αφίξεων και προστασίας των πόρων, η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, η ενίσχυση της βιωσιμότητας, η διαχείριση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και η ενσωμάτωση τεχνολογίας για καλύτερη διαχείριση τουριστικών ροών.
Η ανάγκη για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, επέκταση της σεζόν και βελτίωση των συνθηκών εργασίας είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα και επιτυχία του κλάδου.