Η Κομισιόν αναστέλλει τους κανόνες slots αερολιμένων, εν’ μέσω κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών. Και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χορήγησης προσωρινής αναστολής μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Η απόφαση αντικατοπτρίζει την άνευ προηγουμένου κατάσταση που αντιμετωπίζει η αεροπορική βιομηχανία. Ωστόσο, η χορήγηση της αναστολής μόνο μέχρι τον Ιούνιο είναι το ελάχιστο που χρειάζεται ο κλάδος και η απόφαση για πλήρη αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο θα χρειαστεί μέσα στον επόμενο μήνα για να μπορέσουν οι αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν τα δρομολόγια τους.
Η αναστολή των κανόνων χρήσης των slots μέχρι τον Ιούνιο θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου πτώσης της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την IATA, οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται την επέκταση της αναστολής για να καλύψουν ολόκληρη την εποχή (έως τον Οκτώβριο), όπως έχουν ήδη συμφωνήσει άλλοι ρυθμιστές παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ψηφίσει την αίτηση παράτασης έως τις 15 Απριλίου.

Η απόφαση της Επιτροπής θα ωφελήσει τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες

  • Θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να σχεδιάζουν χρονοδιαγράμματα και να ανακατασκευάζουν τα αεροσκάφη και το πλήρωμα όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη.
  • Θα βοηθήσει στην βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας εξασφαλίζοντας ότι οι πτήσεις χωρίς ζήτηση μπορούν να ακυρωθούν.
  • Θα δοθεί περισσότερη ευελιξία στις αεροπορικές εταιρείες να σχεδιάσουν τη φάση ανάκαμψης και να επανεισάγουν την ικανότητά τους όταν και όπου χρειάζεται.
  • Θα βοηθήσει τον κλάδο να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την ολοκλήρωση της κρίσης.