Σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η ταξιδιωτική και αεροπορική βιομηχανία της Γερμανίας ζητεί επειγόντως την προσωρινή αναστολή των υποχρεώσεων αποπληρωμής βάσει της οδηγίας για το κατ ‘αποκοπήν ποσοστό και του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών.

Με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός και η εναέρια κυκλοφορία έχουν σχεδόν σταματήσει.

Τα σημαντικά σταθερά κόστη των εταιρειών ουσιαστικά δεν αντισταθμίζονται πλέον από τα έσοδα, σύμφωνα με την επιστολή.

“Εάν οι εταιρείες σε αυτή την επισφαλή κατάσταση αναγκαστούν να αποπληρώσουν τις τιμές ταξιδιού που καταβάλλουν στους πελάτες τους για ταξίδια που δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν, θα “γονατίσουν”, τονίζει ο Norbert Fiebig, Πρόεδρος της Γερμανικής Travel Association (DRV).

Αντ ‘αυτού, ο τρόπος που πρέπει να εκκαθαριστεί είναι μια λύση κουπονιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Τα δελτία που λαμβάνουν οι καταναλωτές πρέπει να είναι εγγυημένα από τα μεμονωμένα κράτη προκειμένου να εγγυηθούν την εγγενή τους αξία και έτσι να εγγυηθούν την εμπιστοσύνη των πελατών.”

Εκτός από την εξασφάλιση ρευστότητας για ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, δεν θα υποστούν βλάβη οι καταναλωτές, αφού τα ταξίδια που έχουν κλείσει μπορούν να ξεκινήσουν μετά το τέλος της κρίσης , ανέφεραν οι ενώσεις.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες, έχουν ήδη γίνει προετοιμασίες για την προσαρμογή του ταξιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

“Τώρα οι κανονισμοί πρέπει να τυποποιηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να ανασταλούν προσωρινά”, λέει ο Norbert Fiebig.