της Εύας Οικονομάκη

Την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα», ο διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikos Group, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμώντας, ωστόσο, πως οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα διαρκέσουν για μία διετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikos Group υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί εξαιρετικά την υγειονομική κρίση, γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα καλό σημείο εκκίνησης στην κούρσα της επόμενης ημέρας και να διεκδικήσει «ένα καλό κομμάτι από την έστω συρρικνωμένη ταξιδιωτική πίτα».

Σημαντικές απώλειες

Για «τεράστια καταστροφή» στον τουριστικό και οικονομικό τομέα, εξαιτίας της πανδημίας, έκανε λόγο ο Ανδρέας Ανδρεάδης και τόνισε ότι στο καλό σενάριο, η πτώση των τουριστικών εισπράξεων για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 50%-70% σε σχέση με πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κοπάσει η υγειονομική κρίση και θα έχουν υιοθετηθεί όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν στους τουρίστες να ταξιδέψουν με ασφάλεια.

«Στο θετικό αυτό σενάριο προβλέπουμε μείωση 8-10 δισ. ευρώ στα έσοδα, δηλαδή ένα 10% του ΑΕΠ το βάζουμε στην άκρη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να καταγράψουμε πτώση 75%-80% στα συνολικά τουριστικά έσοδα. Να κρατήσουμε δηλαδή τα έσοδα που καταγράψαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και όποια έσοδα καταγραφούν από τον Οκτώβριο και μετά για τα ξενοδοχεία πόλης κυρίως», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikos Group, επισημαίνοντας πως η απώλεια στα resorts θα είναι σχεδόν ολική.

Ανάγκη για μείωση των φόρων

Αναφερόμενος στον κίνδυνο πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, ως απόρροια της πανδημίας, ο Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι η κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων μπροστά στο άγνωστο είναι δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί η αξία των τουριστικών assets και σημείωσε πως είναι αναμφίβολο ότι «θα υπάρξει συγκέντρωση σε συγκεκριμένα χέρια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikos Group στην ανάγκη μείωση των φόρων, με αιχμή την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να φέρουμε την Ελλάδα εκεί που πρέπει για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα πιο μεγάλο κομμάτι».

Αλλαγή μοντέλου στα εργασιακά

Μάλιστα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης προέταξε την υιοθέτηση ενός άλλου μοντέλου στα εργασιακά, το οποίο θα επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να στηριχθεί η επιδότηση τη εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι, με την παροχή ενός κουπονιού από την πλευρά του κράτους και τη δυνατότητα να απασχολούνται στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται 1-2 φορές την εβδομάδα, αφενός να συμπληρώνουν ένα 60%-70% του μισθού τους και αφετέρου να παραμένουν ενεργοί, χωρίς να αποκόπτονται από την παραγωγική διαδικασία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos, αν δεν ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, η ανεργία στο επόμενο δίμηνο θα εκτοξευθεί στο 30%. «Χρειάζονται νέες πολιτικές για την επόμενη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.