Για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας το 2020, τα νέα της προϊόντα, καθώς και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 o Ανδρέας Ταπραντζής, διευθύνων σύμβουλος της Avis, της μεγαλύτερης εταιρείας μίσθωσης αυτοκινήτων.

«Η χρονιά για εμάς έκλεισε με 160 εκατ. ευρώ περίπου τζίρο, με μια μείωση από τα 185 εκατ. ευρώ του 2019. Θα έλεγα ότι πήγαμε πολύ καλά γιατί για εμάς δεν ήταν το οικονομικό κομμάτι που έχει σημασία. Για εμάς η έμφαση το 2020 δεν δόθηκε τόσο στην κερδοφορία, που προφανώς είμαστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, όσο περισσότερο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους πελάτες μας, τους προμηθευτές μας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Ταπραντζής.

«Ο τουρισμός ήταν βαρύ πλήγμα για εμάς και για την οικονομία. Αν σκεφτείτε ότι το πρώτο δίμηνο ήταν εξαιρετικό, καταλαβαίνετε ότι το κρίσιμο δίμηνο που περιλαμβάνει το καλοκαίρι ήταν Αρμαγεδδών για τον ελληνικό τουρισμό. Θεωρώ ότι η χρονιά φέτος θα είναι αρκετά καλύτερη. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού σε διάφορες χώρες. Το leisure για εμάς θα αρχίσει -χάνεται βεβαίως η περίοδος του Πάσχα- από 15 Ιουλίου έως τέλος Οκτωβρίου, ενδεχομένως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Θα είναι μια εξαιρετική περίοδος για εμάς, βεβαίως last minute. Βλέπουμε τώρα και στα δικά μας συστήματα αρκετές κρατήσεις για τα μέσα καλοκαιριού και με μεγαλύτερη διάρκεια, το οποίο είναι σημαντικό», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Avis.

«Τo leasing για ιδιώτες είναι ίσως από τα πιο δυναμικά ή, αν θέλετε, από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά αυτοκινήτου βεβαίως δέχτηκε πλήγμα το 2020, είχε μια μείωση από τα 122.000 αυτοκίνητα στα 88.000, μια μείωση περίπου 27%-28%, το οποίο ήταν πλήγμα και στο κομμάτι της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά είδαμε ότι τους μήνες που η οικονομία δούλευε και υπήρχαν ανοιχτά καταστήματα κι ο κόσμος μπορούσε να κάνει συναλλαγές, το αυτοκίνητο ήταν στην πρώτη προτεραιότητα. Αυτοκίνητο, σπίτι, έπιπλο, δηλαδή βλέπουμε ότι τα διαρκή αγαθά να έχουν πολύ πιο γρήγορο rebound. Το ίδιο rebound βλέπουμε να γίνεται και το 2021, δηλαδή η εκτίμηση η δική μου είναι ότι αν υπάρξει πραγματικά δυνατότητα προσφοράς, θεωρώ ότι μπορούμε να κινηθούμε πολύ πάνω από τα 120.000 αυτοκίνητα φέτος, που για μας είναι ένα δείγμα το πόσο γρήγορα μπορούμε να επεκταθούμε», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Ταπραντζής, λέγοντας πως η Avis δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στο retail κομμάτι.

Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, ο CEO της Avis λέει: «Πιστεύω πάρα πολύ στο green mobility. Θεωρώ ότι η ηλεκτροκίνηση θα έρθει πολύ απότομα και πολύ ραγδαία. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα μιλάμε για δεκαετία που θα υπάρχει σύγκλιση. Μιλάμε πλέον για μία ραγδαία αλλαγή, η οποία θα επιταχύνεται με συγκλονιστικούς ρυθμούς τα επόμενα 3-4 χρόνια, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες παραγωγές, που θα υπάρχουν, διότι, όπως βλέπετε, συνεχώς ανακοινώνονται νέες πρωτοβουλίες στην ηλεκτροκίνηση. Παραμένει ένα θέμα με την υποδομή της χώρας για τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα project διετίας για να λυθεί. Η Avis και πάλι είναι στην πρώτη γραμμή. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την EBRD και άλλους διεθνείς επενδυτές για να ενισχύσουμε το green mobility, να ενισχύσουμε την αλλαγή του στόλου μας σε υβριδικό και ηλεκτρικό, μειώνοντας έτσι και το αποτύπωμά μας σε διοξείδιο του άνθρακα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=89427