του Χάρη Ντιγριντάκη
Λοκομοτίβα ανάπτυξης του τουρισμού στη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί αναμφίλεκτα η Χαλκιδική.

Την άποψη ότι «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» φαίνεται ότι την ασπάζονται και οι κεφαλαιούχοι, δεδομένου ότι διαρκώς βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των επενδύσεων στο νομό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιο για το 2017-2018 στη Χαλκιδική υπολογίζονται επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία 5ετία πραγματοποιήθηκαν τουριστικές επενδύσεις ύψους περίπου στα 500 εκατ. ευρώ περίπου στο νομό οι οποίες επιμερίζονται στην αγορά γης, στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ξενοδοχείων αλλά και στην ανέγερση νέων μονάδων 5*.

Αναφερόμενος στη διενέργεια εναλλακτικών τουριστικών επενδύσεων στο νομό ο κ. Τάσιος που διατελεί και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σημειώνει ότι θα υπάρξει συμμετοχή επενδυτών στο Leader Αλιείας του οποίου η προκήρυξη βγήκε στον αέρα την περασμένη εβδομάδα.

Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, η οποία έκλεισε το 2015, επενδύθηκαν στο νομό περίπου 3 εκατ. ευρώ σε επιδότηση κυρίως από μικρούς επιχειρηματίες στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε μονάδες φιλοξενίας και πλωτών μέσων (π.χ. ξενώνες ή σκάφη για ψάρεμα).

Αποκρυπτογραφώντας το προφίλ τουριστών του νομού ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής τονίζει ότι η Χαλκιδική αναφέρεται κυρίως στο μαζικό μοντέλο τουρισμού.

Πολλές εθνικότητες, οικογένειες, νέοι και τρίτη ηλικία. «Το 2017 είχαμε κατά εκτίμηση 1.100.000 αφίξεις. Από αυτές οι 500.000 ήταν αεροπορικές και οι υπόλοιπες οδικές»προσθέτει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΕΤ της Κυριακής σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ένωση για την επιμήκυνση της σαιζόν στη Χαλκιδική, αλλά και για την ανάδειξη του προορισμού σε νέες αγορές ο κ. Τάσιος υποστηρίζει ότι : «από το 2012 η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής λειτουργεί στην προβολή υπό την ομπρέλα του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, όπου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος για δεύτερη θητεία.

Όλοι μαζί, αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και φορείς επαγγελματιών, ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε ένα σχεδόν μοναδικό μοντέλο διοίκησης, με ένα σεβαστό προϋπολογισμό.

Οι δράσεις μας έχουν στόχο υφιστάμενες αλλά και νέες αγορές: συμμετοχή σε εκθέσεις, συνεργασία για νέες αγορές με γραφεία δημοσίων σχέσεων σε τέσσερις χώρες, διαδικτυακή προβολή, συνέργειες με τον Ε.Ο.Τ. την MARKETING GREECE και φορείς τουρισμού, έκδοση εντύπων» και συμπληρώνει :

«Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι το μεγάλο στοίχημα και για τη Χαλκιδική, ιδιαίτερα στα άκρα της σαιζόν Μάιο και Οκτώβριο: πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, σύνδεση αρχαιολογικών χώρων κ.ά.

Το Νοέμβριο θα ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα είναι ο χορηγός στην εκπόνηση μελέτης περιπατητικών διαδρομών στα ευρωπαϊκά πρότυπα, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Δασοκομίας του ΑΠΘ.

Στόχος είναι η αποτύπωση μονοπατιών και στη συνέχεια η διάνοιξη τους, η έκδοση οδηγού και η παρουσία μας σε εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού για το έτος 2018».

Σε έτερη ερώτηση αναφορικά με την άνθιση και στη Χαλκιδική του φαινομένου των παράνομων κατοικιών ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Χαλκιδικής κάνει λόγο ότι όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στη Χαλκιδική η παραξενοδοχία μέσω της ενοικίασης κατοικιών οργιάζει!!

Μόνο τον Αύγουστο 3.600 ακίνητα υπήρχαν προς διάθεση στην Airbnb και περίπου άλλα 2.000 στην κυριολεξία στη «μαύρη αγορά», αθέατα από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τουλάχιστον 100 ημέρες κρατάει η σαιζόν για αυτά τα ακίνητα με τιμές από 40 ευρώ έως και 1.000 ευρώ την ημέρα.

«Αντιλαμβάνεστε την επιβάρυνση των υποδομών και την απώλεια εσόδων του κράτους. Εμείς λέμε: ναι στην οικονομία διαμοιρασμού, αλλά με τους ίδιους όρους στο στίβο του ανταγωνισμού» τονίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση στον κλάδο έχει γονατίσει τον κλάδο ειδικότερα των μικρών ξενοδοχείων : «Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τζιράρουμε έχοντας μια καλή χρονιά, όμως τα καθαρά κέρδη δεν φτάνουν ούτε για υποτυπώδη εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών μας!

Το μαζικό μοντέλο πιέζει τις τιμές, τι κράτος επιβάλλει φόρο διαμονής και εμείς κάνουμε τους ήρωες στην επιβίωση των ξενοδοχείων και της χώρας!

Μία άνιση μάχη με όλου τους άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, που σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα τα επόμενα 2-3 χρόνια!».

Αναβαθμίζεται το SANI στη Χαλκιδική

Προπομπός στον επενδυτικό ίστρο της Χαλκιδικής σίγουρα αποτελεί ο όμιλος Sani. Φέτος κλείνει μια περίοδος επενδύσεων 3ετίας για το Sani της Χαλκιδικής με την εκ βάθρων ανακαίνιση του 5άστερου Sani Beach Club και στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) ενέκρινε πρόσφατα την άδεια για την κατεδάφιση των κτιρίων στο υφιστάμενο ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΣΑΝΗ Α.Ε., στην περιοχή Σάνη του δήμου Κασσάνδρας.

Με βάση το σχεδιασμό, προβλέπεται να δημιουργηθούν νέα, πιο ευρύχωρα δωμάτια, προσαρμοσμένα στη νέα εικόνα του πολυτελούς συγκροτήματος, το οποίο έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ήδη από το χειμώνα του 2016 ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά την κατεδάφιση 30 διώροφων κτιρίων bungalows και οι όροφοι τεσσάρων κτιρίων με συνολική επιφάνειας δόμησης 5.134 τ.μ., πλέον υπογείων και ημιυπαιθριων χώρων, φθάνοντας συνολικά τα 5.500 τ.μ..

Οι εργασίες στο Sani Beach Club με την προσθήκη νέων σουιτών ενός και δύο υπνοδωματίων με ιδιωτικές πισίνες, προσθήκη νέων χώρων εστίασης, εξωτερικής και εσωτερικής πισίνας κ.α. θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

tourismtoday.gr