Μεγάλος αριθμός Γερμανών τουριστών επιθυμεί να κάνει διακοπές μέσω κρουαζιέρας, παρόλο που σχετικά λίγοι έχουν βρεθεί ποτέ σε ένα κρουαζιερόπλοιο, αναφέρει σε έρευνά της η Gfk.

Συγκεκριμένα, μόνο το 7% των Γερμανών τουριστών έχουν κάνει διακοπές σε πλοίο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, ένας στους τέσσερις βρίσκει αυτόν τον τρόπο ταξιδιού πολύ ελκυστικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα, οι κρουαζιέρες δεν αποτελούν μόνο ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη διακοπών στη Γερμανία, αλλά έχουν και τις μεγαλύτερες δυνατότητες.

Αυτό το χάσμα μεταξύ της υψηλής ελκυστικότητας και της πραγματικής έλλειψης ταξιδιωτικής εμπειρίας είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλο είδος διακοπών σύμφωνα με την GfK. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα εκείνων που βρίσκουν τις κρουαζιέρες πολύ ελκυστικές δεν έχουν ακόμη επιβιβαστεί σε κρουαζιερόπλοιο.

Σχεδόν 2.4 εκατ. θαλάσσιες κρουαζιέρες πραγματοποιήθηκαν από τους Γερμανούς το 2016. Για το ένα τρίτο των επιβατών ήταν το πρώτο θαλάσσιο ταξίδι, ενώ το 63% είχε κλείσει ξανά μια κρουαζιέρα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη αυτού του τμήματος διακοπών, καθώς το επίπεδο ελκυστικότητας για κρουαζιέρες υπερδιπλασιάζεται.

Σε γενικές γραμμές, η ελκυστικότητα των κρουαζιέρων αυξάνεται με την ηλικία. Αν και μία στις τρεις γυναίκα ηλικίας 25 έως 34 ετών είναι ενθουσιώδης για διακοπές στη θάλασσα, μόνο το 16% των νέων είναι άνδρες. Μόνο με την αύξηση της ηλικίας οι προτιμήσεις διακοπών υπέρ μιας κρουαζιέρας μεταξύ γυναικών και ανδρών γίνονται όλο και πιο μικρές.

Αντίθετα, οι κρουαζιέρες σε ποταμούς είναι μόνο μια «τάση» για το 24% των Γερμανών και μόνο το 18% περιγράφει αυτή τη μορφή διακοπών ως “ελκυστική”. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος από το 6% των Γερμανών που έχουν κάνει διακοπές σε ένα σκάφος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέλος, οι κρουαζιέρες σε ποταμούς είναι λιγότερο ελκυστικές για τους νεότερους, με μόνο το 10% των ανδρών και το 18% των γυναικών ηλικίας 25-34 να το χαρακτηρίζουν “πολύ ελκυστικές”. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 65 ετών και άνω, ωστόσο, αγαπούν τις κρουαζιέρες σε ποταμού εξίσου με τις θαλάσσιες κρουαζιέρες.