Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο πληθωρισμός στην γειτονική Τουρκία, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έφθασε τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο, μάλιστα για 17ο συνεχόμενο μήνα, σε ετήσια βάση, από το 83,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία Turkstat, λόγω της συνεχούς ανοδικής πορείας των τιμών στα τρόφιμα, και την ενέργεια.

Η δραματική αύξηση του κόστους ζωής σε μία χώρα 85 εκατομμυρίων, συνεχίζεται αδιάκοπα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που εγείρει έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις για τις πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος αρνείται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων επιμένοντας πως θα βλάψει την οικονομία.

Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό πάντως, αμφισβητούνται έντονα από την Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Nage), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά της, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,18% για τον Οκτώβριο και αγγίζει το 185,34% σε ετήσιο επίπεδο και το 115,82% από την αρχή του 2022.