Έκκληση για την εφαρμογή για την εφαρμογή ισχυρών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, απηύθυναν παράγοντες της αγοράς μετά τη μαζική βλάβη των ηλεκτρονικών πυλών στα  αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χιλιάδες επιβάτες αντιμετώπισαν πολύωρες ουρές κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Τρίτης.

Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια που υπήρξαν προβλήματα με τις ηλεκτρονικές πύλες, σύμφωνα με την Ένωση Υπηρεσιών Μετανάστευσης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν επαρκείς επενδύσεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα ταξίδια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία αυτών των συστημάτων».

Η ίδια δήλωσε: «Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι αξιόπιστο και ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες της.

Τα ταξίδια εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία με τη χρήση συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τις προηγουμένως υποτονικές διαδικασίες, όπως οι χειροκίνητοι έλεγχοι στον έλεγχο διαβατηρίων.

Οι ηλεκτρονικές πύλες επιτρέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων, καθώς επιτρέπουν μια ομαλή, πολύ ταχύτερη εμπειρία στα σύνορα, όπου οι εισερχόμενοι διεθνείς ταξιδιώτες πρέπει να σαρώσουν τα διαβατήριά τους και να διαβαστούν τα βιομετρικά τους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους.

Ωστόσο, τα περιστατικά με τις πύλες ηλεκτρονικών διαβατηρίων στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζουν το γεγονός ότι, εάν πρόκειται να βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, πρέπει να υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα ταξίδια, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των συστημάτων αυτών και να υπάρχουν ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή κάθε περιττής αναστάτωσης των ταξιδιωτών».

Ο Λόρδος Foster, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Λόρδων, περιέγραψε την πανεθνική αποτυχία των ηλεκτρονικών πυλών ως «βαθιά ανησυχητική», προσθέτοντας: «Η τεχνολογία πάντα αποτυγχάνει, αλλά τα συστήματα των ηλεκτρονικών πυλών αντιμετώπισαν πρόσφατα μια σειρά από προβλήματα».

Η τελευταία μεγάλη διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών πυλών στα βρετανικά αεροδρόμια ήταν γύρω στα τέλη της αργίας του Μαΐου 2023.

Μεταξύ των αεροδρομίων που επηρεάστηκαν ήταν τα Χίθροου, Γκάτγουικ, Στάνστεντ, Μάντσεστερ, Μπρίστολ, Σαουθάμπτον, Εδιμβούργο, Γλασκώβη