Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ρώσοι ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τώρα όμως, η πελατειακή βάση μειώνεται λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας.
Στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η τουριστική βιομηχανία ανησυχεί για την καλοκαιρινή σεζόν του 2022.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να κρατήσουν τους Ρώσους επισκέπτες μακριά σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Μετά την πτώση των πωλήσεων που προκλήθηκε από την πανδημία, πολλές εταιρείες του κλάδου φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα ​​για πολύ ακόμη.

Αντί για Κύπρο θα πάνε Τουρκία

Ωστόσο η Τουρκία φαίνεται ότι θα ωφεληθεί. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις κυρώσεις και διατηρεί τον εναέριο χώρο της ανοιχτό για ρωσικά αεροπλάνα.

«Πού θα βρει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν, είπε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Stanislav Ossadchi σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Λευκωσία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα. Η Κύπρος είχε αυτοπυροβοληθεί στο γόνατο. Οι Ρώσοι θα ταξιδέψουν στην Τουρκία και θα ξοδέψουν εκεί τα χρήματα τους».

Οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν στο παρελθόν περίπου το 25% των παραθεριστών στο νησί.

«Αν υποθέσουμε ότι θα χάσουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες, θα μας κοστίσει έως και το 2% του ΑΕΠ», προειδοποιεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Κακή καλοκαιρινή σεζόν και στην Βουλγαρία

Μια κακή καλοκαιρινή περίοδος είναι επίσης στον ορίζοντα για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας.

Τα ξενοδοχεία εκεί φιλοξενούν πλέον πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Εκτός από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες, οι περίπου 350.000 Ρώσοι ιδιοκτήτες παραθεριστικών ακινήτων είναι στους χαμένους, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν πτήσεις μεταξύ των χωρών.

Επίσης, δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου κρατήσεις από τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη από την αρχή του πολέμου. Κι αυτό γιατί η Βουλγαρία είναι πολύ κοντά στην χώρα του πολέμου.

Μένει να δούμε αν οι Ρώσοι παραθεριστές θα κατευθυνθούν στην Τουρκία φέτος. Αλλά και εκεί ο κλάδος φοβάται μια ύφεση.

Το 2022, ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ανέμενε την άφιξη 7 εκατομμυρίων Ρώσων και 3 εκατομμυρίων Ουκρανών. Αλλά, με την τρέχουσα κατάσταση, αυτό δεν είναι εφικτό.

«Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και δεν υπάρξει νέα εξέλιξη, μόνο το 30% των Ρώσων θα έρθει», δήλωσε πρόσφατα στα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, ο Mehmet Isler επικεφαλής της Τουριστικής Ένωσης Etik.

Πέρυσι, 4,6 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν από τη Ρωσία, στην Τουρκία. Και ακολούθησαν  περίπου 3 εκατομμύρια Γερμανοί και 2 εκατομμύρια Ουκρανοί, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ωστόσο οι κτηματομεσίτες στην Αττάλεια, αναφέρουν σημαντική ζήτηση από Ρώσους και Ουκρανούς, φέτος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τρέχουσα ζήτηση είναι δυόμισι φορές υψηλότερη από το συνηθισμένο αυτή την εποχή.

Ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών αυξάνεται στην Τουρκία

Κρίνοντας από τα στοιχεία για τους δύο πρώτους μήνες του 2022, ο αριθμός των Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην Τουρκία, αυξάνεται.

Αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει φτάσει ακόμη στα προ πανδημίας επίπεδα, η δυναμική που αποκτήθηκε είναι ενθαρρυντική για τον κλάδο.

Για παράδειγμα, οι Βρετανοί τουρίστες έχουν αρχίσει να αγοράζουν μαζικά εκδρομές σε θέρετρα στην Τουρκία, με πλήρη αεροπλάνα να φτάνουν στη χώρα ήδη από τα τέλη Μαρτίου.
Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε το ρεκόρ του 2019 των Βρετανών παραθεριστών στην Τουρκία σίγουρα θα καταρριφθεί.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό για την Τουρκία, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να πούμε αν αυτό θα καλύψει το κενό που θα προκύψει από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών, ίσως να μην επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο, αλλά εάν τα έσοδα από κάθε τουρίστα αυξηθούν, αυτό θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία για την τουρκική τουριστική βιομηχανία.